Герб Запорізької області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Запорізької області
Деталі
Носій Запорізька область
Затверджений 27 липня 2001
Щит французький щит

Герб Запорі́зької о́бласті — символічний знак, що виражає традиції області. Разом із прапором становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Запорізької області. Герб затверджено 27 липня 2001 року. Автор проєкту — Віталій Пилипенко.[1] Проєкт герба з козаком був одним з перших затверджених в Україні. В його основу було закладено перший герб запорозького козацтва. Малиновий колір, яким пофарбовано поле герба, був основним кольором прапорів у запорозьких козаків. За оцінками фахівців з геральдики, саме запорізький герб вважається одним з кращих в Україні та свого часу навіть розглядався як кандидат на національний Герб України/[2]

Опис[ред. | ред. код]

Герб виконаний золотом, лазур'ю. На малиновому полі зображений козак із шаблею на лівому боці та рушницею на лівому плечі. Клейноди — символи козацької епохи, вказують на те, що запорізька земля успадкувала принципи демократії, які були властиві Запорозькій Січі. Булава вказує на владу Президента — глави держави, гаранта державного суверенітету і територіальної цілісності України. Пірнач символізує виконавчу владу на місцях, бунчук — взаємодія між усіма гілками влади в області, литаври — символ народного волевиявлення.[3]

Історія[ред. | ред. код]

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Віталій Пилипенко — художник, який створив прапор та герб Запорізької області. Архів оригіналу за 8 квітня 2022. Процитовано 10 червня 2022.
  2. Художник зовсім трохи не дожив до 20-річчя затвердження свого проєкту як офіційного символу регіону [Архівовано 25 липня 2021 у Wayback Machine.] // Актуально, 2021-07-22 (рос.)
  3. Запорізька область відзначає 15-ту річницю герба та прапора. Запорізька обласна державна адміністрація (укр.). 27 липня 2016. Процитовано 17 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]