Герб Ковеля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Ковеля
Версії
Малий герб
Деталі
Носій Ковель
Затверджений 16 вересня 1993 року
Щит іспанський
Ранні версії 1852 р. 1863 р. 1980 р.

Герб Ко́веля — офіційний символ міста Ковель, районного центру Волинської області. Затведжений 16 вересня 1993 року.

Автор — А. Б. Гречило.

Опис[ред. | ред. код]

У червоному полі золота підкова, вгорі та обабіч якої три срібні хрести.

Щит обрамлений декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною.

Значення символів[ред. | ред. код]

Головний елемент герба — золота підкова в центрі щита. Вона означає давнє ремесло ковельчан, а також і назву міста. З іншого боку, підкова є символом щастя і благополуччя людей.

Срібні хрести нагадують про триєдність світу і християнську основу духу, віри ковельчан.

Корона міста символізує статус міста, а також нагадує про ковельський замок і про те, що Ковель мав статус міста королівського. За правовим статусом в середньовічні часи на Волині королівськими були ще Луцьк і Володимир.

Червоний колір — це історичний колір герба Волині. Він символізує відвагу, гарячу любов до Бога, готовність пролити кров за Бога і Батьківщину — Україну.

Історично попередні герби[ред. | ред. код]

Річ Посполита надавала важливого значення символіці міст. Герб Ковеля XVIII століття зображав собою земну кулю з хрестом, а під нею — ріку.

Після створення Волинської губернії спеціальна геральдична комісія розробила новий герб міста. Ковельчани внесли свої пропозиції, в яких пропонувалось помістити тут земну кулю з хрестом і синю стрічку — символ річки Турії. Враховуючи, що в цих пропозиціях не знаходив місця символ Російської імперії — двоголовий орел і не було використано деталей походження назви міста (згідно з легендою, назва міста пішла від слова «Коваль»), комісія не використала цих пропозицій і не прийняла герба.

Лише в 1852 році затвердили новий герб Ковеля — щит, поділений горизонтально на дві частини. У верхній частині на золотому полі розміщений герб Волинського намісництва з двоголовим орлом (символ імперії), на грудях якого знаходився щит червоного кольору з білим (срібним) хрестом.

У нижній частині — на червоному тлі — зображено срібну підкову, повернуту шипами донизу і оточену трьома золотими хрестами. Щит увінчувала корона. Як пізніше виявилось, комісія допустила грубу помилку — у верхній частині замість герба Волинської губернії був вміщений герб Новограда-Волинського або Волинського намісництва.

У 1863 році геральдична комісія розробила новий символ міста. На червоному щиті розташована підкова, оточена трьома хрестами. У верхній частині, в правому кутку, вміщено герб Волині — срібний хрест на червоному полі. Герб увінчаний тризубцевою короною, а по боках — золотим колоссям, яке обплетене Олександрійською стрічкою. Але цей герб, який відповідав усім законам геральдики, не був затверджений, і місто 100 років не мало свого символу.

Нова спроба створення герба Ковеля у 70-х роках 20 століття з погляду геральдики виявилася не зовсім вдалою. Герб перенасичувався багатьма елементами, які відображали не стільки історію або майбутнє, а переважно соціалістичне сьогодення. На щиті були зображені економічні символи: локомотив, рейки, напівшестерня, яка переходить в житній колосок. Не забули й історичні елементи символіки: у нижній частині була підкова. На щиті вказана дата першої писемної згадки — 1310 рік. Герб розділявся надвоє кольорами: червоним зверху і синім знизу — під колір прапора тодішньої УРСР. Проект архітектора міста Ю. Чеханюка міськрада затвердила, і він діяв до 1993 року.

Після здобуття Україною незалежності на створення нового герба був оголошений конкурс. Участь у конкурсі взяли фахівці з Рівного, Луцька, Львова і Ковеля, переміг проект львів'янина Андрія Гречила.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]