Герб Молдавської Демократичної Республіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Молдавської Демократичної Республіки
Деталі
Носій Молдавська Демократична Республіка
Затверджений незатверджений

Герб Молдавської Демократичної Республіки — державний символ республіки, поряд з прапором. Офіційно не затверджений.

Опис[ред. | ред. код]

Гербом Молдавської демократичної республіки був герб Бессарабської губернії без урахування чорно-жовто-срібною облямівки гербових кольорів Російської імперії. Основний елемент герба — щит, на якому зображена голова тура. Між рогами якого п'ятипроменева зірка, праворуч — троянда, зліва — півмісяць[1].

Історія[ред. | ред. код]

На З'їзді молдавських солдатів 20 жовтня (2 листопада) 1917 року в Кишиневі була прийнята резолюція з вимогою до Всеросійського Тимчасового Уряду надати Бессарабії територіально-політичну автономію і обраний верховний орган Бессарабії - Рада краю ( молд./рум. Сфатул Цэрий рум. Sfatul Ţării який почав свою роботу 21 листопада (4 грудня) 1917 року. 27 березня (9 квітня) 1918 року на засіданні Сфатул Церій за об'єднання Бессарабії з Румунією проголосували 86 депутатів з 150 депутатів. Текст акту об'єднання був випущений на окремих листівках з гербом[2]. На використовувалися на початку 1918 року прапорах республіки зображувався герб у вигляді синього щита із зображенням турової голови, що супроводжується між рогами зіркою, а по боках трояндою і півмісяцем[3].

Герб МДР офіційно не був затверджений. В архіві Кишинева є документ про підготовку закону про державний герб і прапор. 29 січня 1918 року міністр шляхів сполучення Молдавської республіки Миколу Н. Босіє-Кодряну на засіданні Ради міністрів зробив усну доповідь про необхідність розробки проєкту закону про національний прапор і національний герб для його подання до Рада краю. Було запропоновано Міністерству на чолі з Н. Н. Босіе-Кодряну підготувати склад комісії для опрацювання цього питання. Після голосування 27 березня про приєднання до Румунії питання державних символів відпало саме собою[4].

Після приєднання до Румунії була створена провінція Бессарабія, пізніше розділена на 9 жудець, де молдавський герб не використовувався. Неофіційно герб МДР як символ Молдавії використовувався, наприклад, для емблеми Молдавського автоклубу в Яссах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вспомогательные исторические дисциплины: Высшая школа, исследовательская деятельность, общественные организации : тезисы докладов и сообщений научной конференции, Москва, 27—29 января 1994 г. — М.: РГГУ, 1994 — С. 22
  2. Гербы МНР [Архівовано 9 травня 2021 у Wayback Machine.] (heraldicum.ru)
  3. Mischevca V., Negrei I. Simbolurile Ţării moldovei[недоступне посилання] — Chişinău: Elan, 2010. — 141 с. — ISBN 978-9975-66-199-7 (рум.)
  4. Silviu Andrieş-Tabac Simbolurile Republicii Democratice Moldoveneşti (1917-1918). Interpretări semantice // Tyragetia. Serie nouă. 2008, nr. 2(17), pp. 291-294. — ISSN 1857-0240. — P. 293

Посилання[ред. | ред. код]