Герб Нового Південного Уельсу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Нового Південного Уельсу
Версії
Державний бейдж Нового Південного Вельзу
Деталі
Носій Єлизавета ІІ
Затверджений 1906
Нашоломник Вранішнє сонце
Щит лев і чотири зірки на червоному хресті, два руна і два снопи пшениці
Щитотримачі лев і кенгуру
Девіз лат. Orta Recens Quam Pura Nites
Інші елементи жовто-синій буралет

Герб Нового Південного Уельсу є офіційним гербом австралійського штату Нового Південного Уельсу. Він був наданий Королівським Ордером Його Величності короля Едуарда VII від 11 жовтня 1906. Щит містить символ штату Новий Південний Уельс: червоний хрест Святого Юрія із золотим левом та чотирма зірками.

Опис[ред. | ред. код]

На щиті зображено блакитне поле з червоним хрестом зі срібним краєм. На кожному плечі червоного хреста зображена золота восьмипроменева зірка. Це символізує морське походження Нового Уельсу, нагадує про мореплавців, які покладаються на Південний Хрест для навігації морями, і роль військово-морського флоту в захисті держави.[1] В центрі хреста розташовано золотий лев, який повернуто праворуч (ліворуч від глядача), він дивиться прямо. Лев символізує Англію. У першій і четвертій чвертях щита є золоте руно, а в другій і третій чвертях — золотий пшеничний сніп. Золоте руно має стрічку навколо нього срібного кольору. Золоте руно символізує багатство Нового Південного Уельсу, яке походить від його тваринництва, особливо вівчарства. Пшеничний сніп символізує рослинництво Нового Південного Уельсу, особливо на вирощування пшениці; а також нагадує про минуле, коли засуджені, що з початку заселення материка поклали багато зусиль у виробництві їжі для першої колонії, були винагороджені землею, на якій вони заснували ферми Нового Південного Уельсу.

Бурелет синього та срібного кольорів. На ньому нашоломник у вигляді сонця, що сходить, кожен із дев'яти сонячних променів увінчаний невеликим червонувато-помаранчевим полум’ям. Висхідне сонце на буралеті символізує зростання штату.[2]

Щитотримачі — золотий лев праворуч (ліворуч від глядача), що представляє Англію та символізує об’єднання багатьох різних людей на новій землі та формування нового народу. Золотий кенгуру розташовано ліворуч (праворуч від глядача), він символізує землю та природні ресурси штату[1], а також сьогодні його можна розуміти як представника аборигенів, які вже є невід’ємною частиною суспільства Нового Південного Уельсу. Щитотримачі зображуються стоячи на стрічці з девізом і тримають щит у вертикальному положенні. Девіз містить латинський напис «Orta recens quam pura nites», що в перекладі з англійської означає «Нововоскреслий, як яскраво ти сяєш», що означає подальший прогрес та розвиток. [2]

Геральдичний опис міститься в королівському ордері та звучить так[1]:

лазуровий хрест із порожнистими червоними хрестами, укріпленими в центрі головної точки з левом, що проходить охоронцем, і на кожному боку є кефаль у вісім кінців. Перша і четверта чверті руно або срібло, а в другій і третій чвертях сніп. На вінку державних кольорів сходить сонце, кожен промінь якого позначений полум'ям власне вогню. А для прихильників, на стороні спритного — нестримний охоронець лев, а на зловісному боці — кенгуру, обидва стоять на девізі «Orta Recens Quam Pura Nites»

Правовий статус і використання[ред. | ред. код]

Вишитий герб на виставці в будівлі парламенту в Сіднеї.

Герб є символом нематеріальної публічної влади. Виготовлення несанкціонованих копій герба заборонено розділом 3 Закону про неавторизовані документи 1922 року, і це залишалося єдиним законодавчим актом у Новому Південному Уельсі до 2004 року. Хоча уряд штату робив різні спроби використовувати герб в уніформі незважаючи на чіткі вказівки в королівському ордері щодо їх використання, існували великі варіації в їх використанні. Це було найбільш помітно в судах, де герб продовжував використовуватися для демонстрації поділу виконавчої та судової влади. У 2003 році парламент Нового Уельсу прийняв Закон про державну зброю, символи та емблеми, який певною мірою змінив Закон про зброю щодо герба держави. Закон остаточно встановив герб Нового Південного Уельсу, відомий як герб штату Новий Південний Уельс, і вимагав використання герба всюди, де діє влада штату Новий Південний Уельс.[3]

Дизайнер[ред. | ред. код]

Герб був розроблений урядовим друкарем Нового Уельсу Вільямом Епплгейтом Галліком, який прибув до колонії немовлям разом зі своїми батьками. Його батько працював у поліграфічній промисловості, а Вільям згодом навчався у провідних друкарів колонії. У 1896 році він був призначений урядовим друкарем і відповідав за дизайни поштових марок Нового Південного Уельсу до 1913 року. У 1905 році прем’єр-міністр Каррутерс доручив Ґулліку розробити герб, і після переговорів із коледжем зброї в Лондоні він створив дизайн, який нарешті був дарований королем. Вільям Галлік також взяв участь у розробці австралійського герба.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gullick, William Applegate, The New South Wales Coat of Arms, with notes on the earlier seals, Government Printer, Sydney 1907.
  • Gullick, William Applegate, The Seals of New South Wales, Government Printer, Sydney 1914.
  • Legislative Council, Report on the Proposed State Arms Bill, NSW Parliament, Legislative Council Standing Committee on Law and Justice, Report 23, Sydney December 2002.
  • 'Royal Warrant Granting Armorial Ensigns and Supporters for the State of NSW', Government Gazette, Supplement, Sydney 22 February 1907: 1345-1346.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в The New South Wales Coat of Arms, with notes on the earlier seals, Sydney 1907
  2. а б Know your flags and emblems - NSW Department of Premier and Cabinet. web.archive.org. 20 липня 2008. Архів оригіналу за 20 липня 2008. Процитовано 26 січня 2024.{{cite web}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)
  3. Report on the Proposed State Arms Bill, Sydney, 2002.