Герб Рені

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Рені
Деталі
Носій Рені
Затверджений 2017
Щит іспанський

Герб Рені — офіційний символ міста Рені Одеської області, затверджений в 2017 р. рішенням № 0002-VII двадцять першої сесії Ренійської міської ради.

В основу герба покладено знак, розроблений в 1969 році, із зображенням якоря, корабля та виноградного грона. Раніше він був неофіційним символом міста-порту.

Опис[ред. | ред. код]

Щит розтятий на лазурове та зелене поле, поверх всього посередині золотий адміралтейський якір із штоком, який супроводжується праворуч срібним судном і ліворуч золотим гроно винограду з листком.

Щит розміщений у золотому картуші та увінчаний срібною міською мурованою короною з трьома зубцями.

Значення символів[ред. | ред. код]

Якір і судно символізують морський порт - найбільший транспортний вузол, завдяки якому місто Рені з провінційного містечка перетворився на свого часу в індустріально розвинений і динамічно розвивається районний центр.

Традиційні заняття мешканців регіону виноградарством і виноробством відображає гроно винограду. Виноград - одна з найважливіших культур в Бессарабії, символізує виноробство.

Лазуровий (синій) колір є символом краси, гідності та величі. Зелений колір символізує родючість землі, відродження та процвітання сільського господарства.

Герб розміщений у золотому картуші, який рекомендовано Українським геральдичним товариством, та прикрашений срібною міською короною, яка вказує на статус міста.

Історія[ред. | ред. код]

Герб румунського періоду[ред. | ред. код]

Герб міста, розроблений у 1932 році

Герб румунського періоду затверджений 1932 р. Щит оперезує лазурова облямівка. В червоному полі - срібна кроква, під якою золотий хрест. Над кроквою меч, зліва - золотий якір. Щит увінчаний срібною міською короною з трьома вежками.

Герб радянського періоду[ред. | ред. код]

Знак розроблений в 1969 році

В 1969 році було розроблено знак міста. За інформацією Української геральдики затверджений 7 березня 1991р.[1] Щит розтятий золотим якорем на лазурове і чорне поля. В першому полі - срібний корабель на золотій хвилі. В другому - червоне гроно винограду з зеленим листком. Чорна глава обтяжена золотими назвами міста російською та румунською мовами.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Українська геральдика. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 31 липня 2017.

Див. також[ред. | ред. код]