Герб Саскачевану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Саскачевану
Бейдж лейтенанта-губернатора Саскачевана
Деталі
Носій Саскачеван
Затверджений 25 серпня 1906
Нашоломник Бобер підтримує спиною Королівську корону і тримає в передніх кігтях Червону лілію
Щит Червоний леопард і три золоті снопи пшениці
Щитотримачі Королівський лев і білохвостий олень
Девіз Multis e gentibus vires
Інші елементи база - гірлянда з червоних лілій

Герб Саскачевану є геральдичним символом, що представляє канадську провінцію Саскачеван. [1]

Герб, що складався лише зі щита, був затверджений королівським ордером Едуарда VII 25 серпня 1906 року. На ньому вживалися провінційні кольори: зелений та золотий. Повний герб провінція попросила 1985 року, в рік спадщини Саскачевану, і був наданий королівським проголошенням Єлизавети II 16 вересня 1986 року.

Символізм[ред. | ред. код]

На золотому вожді червоний леопард, королівський символ Англії (англійські леопарди, як правило, золоті з червоними язиками та кігтями; однак, типовими кольорами для геральдичного лева на золотому полі є червоний із синім язиком і кігтями). Три золоті снопи пшениці символізують сільське господарство провінції; геральдичний сніп пшениці став узагальненим символом провінції.

Золотий шолом над щитом - символ суверенного статусу Саскачевану в Конфедерації. Намет виконано у національних кольорах Канади. Клейнод - бобер, національна тварина Канади, що тримає філадельфійську лілію, провінційну квітку Саскачевану. Клейнод увінчаний короною, що представляє королівський суверенітет.

Обидва щитотримачі - королівський лев ліворуч, а місцевий білохвостий олень праворуч - носять коміри з бісероплетіння корінних народів Канади, на яких підвішені бейджі в тій же шестикутній формі, що і знаки ордена "За заслуги" в Саскачевані. Бейдж лева прикрашений кленовим листом, а оленя - червоною лілією. Щитотримачі стоять на базі з червоними ліліями.

Девіз - multis e gentibus vires: від багатьох народів сила.

Опис[ред. | ред. код]

Оригінальний королівський ордер 1906 року описував щит наступним чином:

Золоті три снопи в зеленому полі, у главі червоний леопард.

Королівське проголошення 1986 року закріпило збільшення герба так:

Для клейноду: на шоломі з червоно-срібним буралетом бобер підтримує спиною Королівську корону і тримає в передніх кігтях філадельфійську лілію (Lilium philadelphicum andinum).

Для щитотримачів: зправа лев у комірі з прерійських індійських вишивок бісером, на якому шестиконечний гранатовидний срібним бейджем, прикрашеним Кленовим листом, а на правому боці білохвостий олень (Odocoileus virginianus) у подібному комірі із подібним бейджем, обтяженим червоною лілією із зеленим листям.

Для девізу: Під щитом сувій, переплетений червоними ліліями із зеленим листям, на якому девіз MULTIS E GENTIBUS VIRES.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Saskatchewan Coat of Arms — Office of the Provincial Secretary — Government of Saskatchewan. Ops.gov.sk.ca. Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 29 жовтня 2008.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]