Герб Слов'янська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Слов'янська
Рання версія герба
Деталі
Носій Слов'янськ
Затверджений 22 липня 1997
Корона срібна міська
Щит Іспанський щит

Герб Слов'янська — офіційний символ міста Слов'янськ, затверджений 22 липня 1997 року.

Автори — М. М. Омельченко, А. В. Шамрай, В. М. Абрамов, С. С. Чернеша.

Опис[ред. | ред. код]

На зеленому полі срібний сокіл з розпростертими крилами, під ним кадуцей, обабіч якого по срібному ромбу (вістрям до кінцівки жезла); внизу — золотий козацький хрест. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною з трьома вежами. Срібні ромби символізують солеварні промисли. Хрест означає козаків, котрі захищали солеварів та спорудили поселення, що згодом перетворилося на місто. Кадуцея вказує на торговельну специфіку міста і належність його до Слобожанщини (Харківщини). Зелений колір — колір природи, підкреслює функцію міста як курорту.

Символіка[ред. | ред. код]

Сокіл є символом пісні «Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю…», автор якої — Михайло Миколайович Петренко — є уродженцем міста.

Історія[ред. | ред. код]

Проєкт герба Б. В. Кене

У 1867 році був розроблений проєкт герба Слов'янська.

На чорному полі щита розташований золотий шестикінцевий трилистий хрест (слов'янський хрест), супроводжуваний двома срібними ромбами. У вільній частині в правому верхньому кутку — герб Харківської губернії. Проєкт так і не був затверджений.

У 1988 році в Слов'янському краєзнавчому музеї були знайдені документи, що стосувалися проєкту герба 1867 року, які через хрест міськрада не стала затверджувати.

У 1996 році на основі проєкту 1867 року був розроблений новий варіант герба. Слов'янський хрест був замінений на козацький хрест із прапора Ізюмського слобідського козацького полку періоду заснування міста.

Проєкт міською владою знову не був прийнятий, але була створена геральдична комісія, яка провела конкурс проєктів герба і прапора Слов'янська. На конкурс було виставлено 20 проєктів герба і 21 проєкт прапора, в створенні яких приняло участь 15 авторів. У слов'янському краєзнавчому музеї проходила виставка проєктів. Там і був обраний сучасний герб.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]