Герб Сміли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Сміли
Деталі
Носій Сміла
Затверджений 10 липня 1992 року

Герб Сміли — офіційний символ міста Сміли затверджений VIII сесією 21 скликання Смілянської міської ради 10 липня 1992 року. 45 вересня того ж року під час урочистостей, присвячених 450-річчю виникнення Сміли, герб міста разом із прапором було освячено.

Опис[ред. | ред. код]

Герб зображає давню легенду про походження назви міста, згідно з якою, воно було назване на честь сміливої дівчини (герб є промовистим), яка провела слов'ян по таємних стежках у тил татарам, які оточили поселення. У жорстокому бою вона загинула від стріли, яка поцілила їй прямо в серце. Саме ця дівчина й є центральною фігурою герба. (Існує інша версія легенди, де замість слов'ян головну роль відіграють козаки)[1]

Дівчина зображена в зеленому полі у срібному вбранні з українським традиційним орнаментом внизу, золотою косою і червоною пов'язкою на голові. Над головою вона ламає чорну стрілу. У базі — срібний мур городища з чорними швами.

Дівчина — символ любові й злагоди. Зламана чорна стріла — символізує перемогу добра над злом; мур — знак мужності і стійкості. Срібний (білий) колір одягу дівчини — символ чистоти, її світлих помислів. Зелений колір поля герба символізує життя і місцевість, де відбувались місцеві події. Срібні мури розміщені на згадку про Смілянський замок. Така ж символіка (червоний мур) присутня й на гербі графа О. О. Бобринського, який володів містом у XIX столітті, й зробив великий внесок у розвиток міста.

Великий герб міста містить французький щит, увінчаний срібною, мурованою чорним короною з трьома зубцями й обрамлений з боків натурального кольору стеблами лепехи, нижні частини якої оповиті срібною девізною стрічкою з написом девізу зеленими літерами: «СМІЛА».

Герб 18 століття[ред. | ред. код]

Герб 18 століття

У 1773 році на прохання тодішніх власників міста Любомирських польський король дарував Смілі магдебурзьке право. Тоді ж з'явився перший герб міста: у червоному полі золоті літери «XL», що є ініціалами тогочасного власника міста Ксаверія Любомирського. Герб був затверджений 11 березня 1779 року.

У 1787 році К. Любомирський продав Смілу князю Потьомкіну, в 1793 році місто увійшло до Черкаського повіту Київської губернії Російської імперії. Герб 1773 року більше не використовувався, але новий складений не був.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Місто Сміла Українська легенда. proridne.org. Архів оригіналу за 17 червня 2020. Процитовано 17 червня 2020.