Герб Сілезького воєводства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Сілезького воєводства
Деталі
Затверджений 2001

Герб Сілезького воєводства (пол. Herb województwa śląskiego) - офіційний символ Сілезького воєводства, одного з 16 воєводств Польщі. Затверджений у червні 2001 року[1].

Історія[ред. | ред. код]

Герб Сілезького воєводства Другої Речі Посполитої[ред. | ред. код]

У 1921 році, в результаті плебісциту та сілезьких повстань було створене автономне Сілезьке воєводство, а в 1928 році сілезький воєвода, доктор Михаль Гражинський звернувся до міністерства внутрішніх справ Польщі з проханням затвердити історичний герб регіону. На ньому мав бути зображений герб князя верхньосілезьких п'ястів Болеслава I Опольського на середньовічному французькому щиті темно-кобальтового кольору. Заперечень проти цього не було, але воно не було затверджене у зв'язку з планованим затвердженням усіх гербів в єдиному регламенті.

Сучасний герб[ред. | ред. код]

Нинішнє Сілезьке воєводство було створене в 1999 році, внаслідок адміністративної реформи в Польщі. Вже через 2 роки, 11 червня 2001 резолюцією Сеймику Сілезького воєводства був затверджений його офіційний герб.

Опис[ред. | ред. код]

Офіційний опис:

Герб Сілезького воєводства зображає золотого орла П'ястів верхньосілезьких без корони, повернутого вправо, на синьому фоні.

Оригінальний текст (пол.)
Herb Województwa Śląskiego przedstawia złotego orła Piastów górnośląskich bez korony, zwróconego w prawo, na niebieskim tle.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BIP Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego. archiwum-bip.slaskie.pl. Архів оригіналу за 30 червня 2020. Процитовано 29 червня 2022.