Герб Чорнобая

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Чорнобая
Герб радянського періоду
Деталі
Носій Чорнобай
Затверджений 18 вересня 2002 року
Корона міська

Герб Чорнобая — офіційний символ селища міського типу Чорнобая затверджений рішенням Чорнобаївської селищної ради № 3-1 від 18 вересня 2002 року.

Опис[ред. | ред. код]

У зеленому полі два золотих снопа, покладені навхрест, які супроводжуються зверху срібним конюшиновидним хрестом. Чорна тригірна база, окантована зверху сріблом, обтяжена золотою стрілою, покладеною в балку вістрям праворуч. Щит увінчаний срібною міською короною і обрамований двома зеленими паростками хмелю з шишками натурального кольору. У нижній частині на паростки накладено срібну девізну стрічка з написом чорними буквами «Чорнобай».

Пояснення символіки[ред. | ред. код]

З давніх часів головним заняттям жителів селища Чорнобай було сільське господарство. Тому основними елементами герба є символи, властиві праці, пов'язаній з вирощуванням сільськогосподарських культур.

Зелений колір поля в щиті герба і золоті снопи, зображені на ньому, символізують життя. Покладені навхрест снопи і срібний хрест над ними, кажуть про те, що частина земель довгий час належала Києво-Печерській лаврі. Ченці обробляли поля і заготовляли для потреб монастиря сільськогосподарську продукцію. Зображення хреста в гербі є нагадуванням про церкви Варвари і Георгія, які майже сторіччя були окрасою і символом Чорнобая.

У Чорнобаї і навколо нього є велика кількість курганів — тому в основі щита герба присутнє зображення цих свідків сивої давнини. Про це нагадує і срібна лінія над ними. Ця лінія символізує також річку Ірклій, що протікає через селище.

Перші згадки про Чорнобай свідчать про те, що селище було засновано козаками Кропивнянської сотні Переяславського полку. Символічне зображення цієї події — золота стріла, як один з атрибутів козаків, що покладена в чорному полі. Вона ж була необхідною зброєю кочових народів, які проживали на цих землях і залишили після себе кургани. Золото символізує славу та багатство. Чорне поле — це чорноземи, на яких розташований Чорнобай.

Щит вінчає корона, що є знаком приналежності герба населеному пункту. Ще одна особливість Чорнобаю пов'язана з пивоварним заводом, заснованим у 1845 році. Він був першим підприємством харчової промисловості повітового центру. Вінок із зелених пагонів хмелю, що обрамляє щит герба, є відображенням цього періоду в історії Чорнобая. Вплетена у вінок хмелю стрічка з написом «Чорнобай» говорить про належність цього герба селищу міського типу Чорнобай.

Герб радянського періоду[ред. | ред. код]

За часів Радянського Союзу у 1988 році був затверджений наступний герб: В зеленому полі два золотих снопи в стовп. В золотій базі — чорна гора. Чорна глава обтяжена золотою назвою міста[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська геральдика. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 29 вересня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]