Герб Українки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Українки
Деталі

Герб Українки — офіційний символ міста Українка Київської області, затверджений 12 вересня 2003 року рішенням Української міської ради.

Опис[ред. | ред. код]

Герб міста Українка є іспанським щитом із традиційним золотим обрамленням і мурованою короною на лицьовій стороні, на блакитному тлі якої зображено подвійне срібне вітрило над червоною блискавкою, а вгорі стилізований символ трипільської культури — золоте колесо з 12 спицями на фоні багряного сонця з двадцятьма променями[1].

Символіка герба[ред. | ред. код]

Іспанський щит як основа герба Українки та міська мурована корона відповідають загальним правилам методичних рекомендацій з питань місцевої геральдики і прапорництва[2]. Блакитний колір щита символізує небо і воду річок Дніпра, Стугни і Козинки, на яких розташована Українка.[3] Основним елементом герба є вітрило, яке символізує спрямованість громади міста на розвиток, прагнення до кращого майбутнього, рух уперед. Золоте колесо на багряному сонці — стародавній символ трипільської культури, з нащадками якої жителі міста ототожнюють себе. Червона блискавка — символ енергетики та, зокрема, Трипільської ТЕС, з будівництва якої почалося будівництво Українки як міста, і яка є основою життєдіяльності міста сьогодні[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Офіційний сайт Української Міської Ради. web.archive.org. 11 березня 2007. Архів оригіналу за 11 березня 2007. Процитовано 13 листопада 2021.
  2. uht.org.ua / Українське Геральдичне Товариство / Розділи / ТЕРИТОРІАЛЬНІ СИМВОЛИ / Методичні рекомендації:. uht.org.ua. Архів оригіналу за 8 лютого 2020. Процитовано 11 вересня 2021.
  3. Герб:Українка - ВГО«Країна».