Геремєєв Руслан Абдулсаїдович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Руслан Геремєєв
рос. Геремеев Руслан Абдулсаидович
Майор
Загальна інформація
Народження 10 травня 1978(1978-05-10) (45 років)
Гудермес, РРФСР
Громадянство Росія Росія
Національність чеченець
Псевдо Добрий[1]
Військова служба
Роки служби ?—2015, 2022
Приналежність Росія Росія
Вид ЗС Нацгвардія РФ
Формування 141-й смп ім. Ахмата Кадирова
Війни / битви Конфлікт на Північному Кавказі
Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден Мужності
Орден Мужності

Русла́н Абдулсаї́дович Геремє́єв (рос. Геремеев Руслан Абдулсаидович, 10 травня 1978, Гудермес, РРФСР) — російський військовик, екс-майор Національної гвардії РФ. Оголошений у розшук у зв'язку з можливою причетністю до вбивства російського політика Бориса Нємцова.

Життєпис[ред. | ред. код]

Руслан Геремєєв народився у Гудермесі. Проходив службу в батальйоні «Сєвєр» 141-го спеціалізованого моторизованого полку внутрішніх військ МВС РФ імені Ахмата-Хаджі Кадирова. Обіймав посаду командира роти, а згодом — заступника командира батальйону. Брав участь у «антитерористичних операціях», спрямованих на придушення руху за незалежність Чечні. 19 жовтня 2010 року старший лейтенант Руслан Геремєєв указом Президента РФ Дмитра Медведєва був нагороджений орденом Мужності[2].

У квітні 2015 року Геремєєв був оголошений у розшук у зв'язку з підозрою в причетності до вбивства російського політика Бориса Нємцова. Адвокат родини Нємцова Вадим Прохоров називав Геремєєва справжнім організатором вбивства, хоча слідчий комітет від початку оголосив у розшук лише його особистого водія Руслана Мухудінова. Глава Чечні Рамзан Кадиров назвав ці звинувачення надуманими та заперечив причетність Геремєєва до вбивства політика[3]. Згодом статус «підозрюваного» було замінено на статус «свідка», проте Геремєєв жодного разу не був на допитах у справі[4].

У серпні того ж року низка ЗМІ повідомила, що Руслан Геремєєв міг виїхати з Росії під виглядом конюха у складі делегації, що вилетіла наприкінці березня з Каспійська до Об'єднаних Арабських Еміратів на Всесвітній кубок Дубая-2015[5]. Втім, цю інформацію не було достеменно підтверджено.

26 березня 2022 року Рамзан Кадиров оприлюднив відео про участь чеченців у захопленні Маріуполя, на якому був присутній Руслан Геремєєв[6]. За словами Кадирова, Геремєєв очолював підрозділ, що брав участь у атаках на українське місто.

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден Мужності (19 жовтня 2010) — за мужність, відвагу та самовідданість, виявлені при виконанні військового обов'язку в Північно-Кавказькому регіоні[2].

Родина[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кадыров выложил видео из Мариуполя с «пропавшим» подозреваемым в убийстве Немцова (рос.) . «Кавказ. Реалии». Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  2. а б Задержанный по подозрению в убийстве Немцова Заур Дадаев в 2010 году получил орден Мужества от Путина (рос.) . «Цензор.нет». Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  3. Кадыров: нацгвардеец Руслан Геремеев, которого называли организатором убийства Немцова, участвует в захвате Мариуполя (рос.) . «Медиазона». Архів оригіналу за 26 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  4. Геремеев не явился в суд на допрос по делу об убийстве Немцова (рос.) . «BBC Russia». Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  5. Подозреваемый в убийстве Немцова изменил внешность и вылетел в Дубай - СМИ (рос.) . «НВ». Процитовано 27 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. Кадиров показав відео нібито з Маріуполя, на якому організатор вбивства Нємцова. «Українська правда». Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]