Гереннія Етрусцилла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гереннія Купрессенія Етрусцилла
Народилася невідомо
Померла не раніше 251
Рим, Римська імперія
Країна Стародавній Рим
Титул Августа
Посада дружини римських імператорівd
Термін 249 — 251
У шлюбі з Децій
Діти Гостіліан
Геренній Етруск

Гереннія Купрессенія Етрусцилла (лат. Herennia Cupressenia Etruscilla) — дружина римського імператора Деція. Мати імператорів Гереннія Етруска та Гостіліана. Носила титул августи в 249251 роках. Після смерті її чоловіка та обох синів, доля Гереннії Еструцилли невідома.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила із заможного етруського роду. Про її молоді роки мало відомо. Ймовірно, ще до 230 року одружилися з Децієм. Супроводжувала чоловіка у всіх місцях служби. У 249 році після перемоги над Філіппом Арабом новим імператором став саме чоловік Геренії Еструсцилли. Того ж року він надав їй титул Августи. А в 251 році Децій зробив своїм співправителем їхнього старшого сина, Гереннія Етруска.

Після загибелі її чоловіка та сина в 251 році у битві при Абрітті, одним з двох нових імператорів став 13-річний син Гереннії, Гостіліан. Втім у листопаді він помер під час так званої чуми Кипріяна. Після цього їм'я Гереннії більше не згадується в давньоримських джерелах.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — імператор Децій

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Brigitte Klein: Tranquillina, Otacilia, Etruscilla, Salonina: vier Kaiserinnen des 3. Jahrhunderts n. Chr. Dissertation, Saarbrücken 1998, S. 142−177