Герман Цопф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герман Цопф
Основна інформація
Дата народження 1 червня 1826(1826-06-01)[1]
Місце народження Ґлоґув, Сілезія, Королівство Пруссія, Німецький союз
Дата смерті 12 липня 1883(1883-07-12)[1] (57 років)
Місце смерті Лейпциг, Королівство Саксонія, Німецька імперія
Громадянство Королівство Пруссія і Німецька імперія
Професії композитор, музикознавець, диригент, музичний педагог, музичний критик, органіст
Відомі учні Bernhard Vogeld[2]

Герман Цопф (нім. Hermann Zopff; 1 червня 1826, Глогув, Силезія — 12 липня 1883, Лейпциг) — німецький композитор, музикознавець та редактор.

Біографія[ред. | ред. код]

Спочатку вивчав землеробство в Бреслау та Берліні. Проте в 1850 році, після відкриття Міської консерваторії Берліна (майбутньої Консерваторії Штерна), вступив до неї. Вивчав композицію під керівництвом Адольфа Бернхарда Маркса, також навчався грі на фортепіано у Теодора Куллака. Потім в цьому ж закладі викладав теорію музики, пізніше деякий час керував в Берліні власною музичною школою.

З 1864 року під впливом Франца Бренделя почав співпрацювати з Новою музичною газетою, у зв'язку з чим переїхав до Лейпцига. Після смерті Бренделя в 1868 році став її співредактором. Викладав в Лейпцизькій консерваторії (серед його учнів, зокрема, Фелікс Вейнгартнер).

Цопф був прихильником і послідовником Ріхарда Вагнера, в тому числі у побудові опери на основі лейтмотиву. Крім масштабних опер «Іуда Маккавей» (1879), «Мухаммед», «Костянтин» та «Карломан» йому належать численні хорові та вокальні твори, симфонічна поема «Телль», фортепіанні п'єси.

Крім музичних творів залишив безліч статей про музику, монографію «Основи теорії опери» (нім. Grundzüge einer Theorie der Oper, 1868), книгу «Диригент-початківець» (нім. Der Angehende Dirigent, 1881) та інші. Як відзначав у 1900 році Музичний словник Гроува, Цопф «поєднував логічність, точність і сумлінність у своїй роботі з добротою, щедрістю і гостинністю в своїй громадській діяльності»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б International Music Score Library Project — 2006.
  2. Biographisches Jahrbuch und Deutscher Nekrolog / Hrsg.: A. BettelheimB. — Vol. 3. — S. 342.
  3. A. H. W. [Mrs. Wodehouse]. Zopff, Hermann [Архівовано 20 грудня 2014 у Wayback Machine.] // A Dictionary of Music and Musicians. — L.: MacMillan & Co., Ltd., 1900. — Vol. 4, p. 514. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]