Герульф (граф Західної Фризії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герульф
Народився 850
Помер 898
Титул маркграф
Посада Граф Голландії
Рід Герульфінги
Батько Герульф Старший
У шлюбі з NN[d]
Діти Дірк I і Waldger van Teisterbantd[1]

Герульф Молодший (нім. Gerulf, нід. Gerolf; бл. 850895/896) — граф Західної Фризії та Кеннемерланду. Відомий також як Герульф II.

Життєпис[ред. | ред. код]

На думку більшості своїх дослідників вів рід від фризького короля Альдгісла. Був ймовірно сином або онуком Герульфа Старшого, графа Західної Фризії. Можливо його батьком був хтось з молодших синів Герульфа Старшого. Висувається версія, що Герульф народився вже після зречення Герульфа Старшого від влади.

Народився близько 850 року. Успадкував родинні володіння після смерті брата або стрийка Ґергарта, що сталося між 855 та 859 роками. Через малий вік фактичним правителем був стрийко Віггінг. Втім напевне спочатку графом став саме Віггінг, а Герульф отримав графство вже після смерті останнього, що сталася до 870 року.

У 873 році спільно з Альбдагом, графом Східної Фризії, успішно воював проти Хродульфа, графа Рюстрінгену. Перша письмова згадка про Герульфа відноситься до 882 року, коли він отримав графство Кеннемерланд.

885 року Герульф разом з саксонським графом Гардольфом при потуранні Генріха, маркграфа Норманської Нейстрії в Гондервілі (або Геріспісі) вбили Готфріда, герцога Фризії, який постійно здійснював напади на Східнофранкське королівство.

889 року Герульф від східнофранкського короля Арнульфа I отримав місто Тіл з навколишніми землями та місто Лейден з територіями біля гирла Рейну. Помер у 895 або 896 році. Йому спадкували сини або небіжі Вальдгар і Дірк I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Koch, A. C. F. (editor) (1970) Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299 (Martinus Nijhoff, The Hague) 21, page 36
  • B.K.S. Dijkstra, Een stamboom in been, Amsterdam 1991.
  1. Lundy D. R. The Peerage