Гюмір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гимір)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гюмір
Діти Тюр
Частина від скандинавська міфологія
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Тор і Гюмір ловлять рибу

Гюмір (давньоскан. Hymir) — персонаж германо-скандинавської міфології, велетень-йотун, чоловік Грод. Він володів казаном, у якому аси хотіли варити пиво.

Без цієї місткої посудини морський велетень Егір не міг організувати бенкет для Одіна і очолюваної ним общини богів. Добувати казан послали бога битви Тюра і Тора.

Мати Тюра, дружина Гюміра, порадила їм сховатися, але Гюмір виявив гостей і запропонував їм поїсти. Наступного дня хазяїн запросив богів на риболовлю. На велетенський гачок Тор насадив голову Хімінрєта, переможеного ним чорного бика. Наживка притягнула увагу світового змія Йормунганда, і бог вступив з ним в люту сутичку.

Злякавшись, що човен перекинеться, Гюмір обрізав снасть, і Йормунганд зірвався з гачка. Йдучи з велетенським казаном, розлючений Тор, розбив об лоб велетня кубок. Гюмір з друзями-велетнями намагався повернути казан, але Тор, вправно орудуючи молотом, здолав усіх[1].

Гюмір згадується у поемі Hymiskviða, у Codex Regius між Hárbarðsljóð та Локасенна.

Коли настане Рагнарок, Гюмір попливе із армією Йотунів на жахному кораблі Наґльфар до поля останньої битви, Віґрід. Тюр часами вважається сином Гюміра.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скандинавський велетень Хюмір — володар дивовижного казана. Германо-скандинавська міфологія. web.archive.org. 21 лютого 2021. Архів оригіналу за 21 лютого 2021. Процитовано 21 лютого 2021.