Глибинний підйом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глибинний підйом
англ. Deep Rising
Жанр бойовик, горор, науково-фантастичний фільм, фільми про монстрівd і фільм про піратівd
Режисер Стівен Соммерсd
Продюсер Лоуренс Марк
Сценарист Стівен Соммерсd
У головних
ролях
Тріт Вільямс, Фамке Янссен, Кевін О'Коннорd, Ентоні Гілдd, Вес Студі, Деррик О'Коннорd, Кліфф Кертіс, Уна Деймонd, Джимон Гонсу, Джейсон Флемінґd, Кліфтон Павеллd і Тревор Годдардd
Оператор Говард Атертонd
Композитор Джеррі Голдсміт
Кінокомпанія Hollywood Pictures
Дистриб'ютор Walt Disney Studios Motion Pictures і Netflix
Тривалість 106 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1998
IMDb ID 0118956

Глибинний підйом (англ. Deep Rising) — американський фільм жахів 1998 року режисера Стівена Соммерса. В головних ролях знялися Тріт Вільямс, Фамке Янссен та Ентоні Гілд.

Сюжет[ред. | ред. код]

«Аргонавтика» — найдорожчий і найрозкішніший круїзний лайнер світу, побудований на гроші мільярдера Саймона Кентона, вирушив в свій перший навколосвітній круїз. Цей корабель вартістю 487,6 мільйонів доларів привернув увагу різного роду шахраїв як, наприклад, аферистку і злодійку міжнародного масштабу Трілліан Сент-Джеймс і команду найманців Ганновера. Але як з'ясовується в подальшому, найбільшим шахраєм є сам Кентон, який витративши на будівництво «Аргонавтика» майже весь свій статок несподівано виявив, що витрати на обслуговування судна не покривають доходи від нього, і тепер він хоче повернути хоча б частину своїх грошей. З цією метою він виводить з ладу всю бортову електроніку і домовляється з Ганновером, що той зі своїми людьми захопить і затопить «Аргонавтику», а сам Кентон згодом отримає страховку за корабель.

Події фільму відбуваються в той час, коли лайнер знаходиться в Південно-Китайському морі. У цьому місці, як в горезвісному Бермудському трикутнику, століттями зникали кораблі. Тут же була намічена точка контакту з «Аргонавтикою» Ганновера і його команди; їхня мета — дорогоцінні камені, що знаходяться в сейфі на борту судна. Вони найняли швидкохідний катер під командуванням колишнього моряка Джона Фіннегана. Він і його помічники Джой Пантуччі і Лейла були найняті головорізами Ганновера, хоча і не відали про це — все стало зрозуміло тільки після прямого нападу на лайнер.

Але «Аргонавтика» з незрозумілих причин стоїть на місці, повністю знеструмлена і з пробитим корпусом. На борту не виявилося жодного пасажира, все навколо заляпано кров'ю і всипано знівеченими трупами. Незабаром були виявлені троє живих людей — капітан судна Аттертон, його власник Кентон і Трілліан. Після їхнього плутаного пояснення всі на власні очі переконалися, що причиною загибелі пасажирів є гігантський морський монстр — гібрид спрута і хробака, подібного до вимерлого хробака отойї. Як пояснює Кентон, ця тварюка, нападаючи на людину, висмоктує з його тіла всю рідину, залишаючи один скелет.

Через кілька годин, протягом яких люди намагалися героїчно протистояти спруту (а точніше — його самостійним щупальцям з щелепами), в живих залишаються тільки троє — Фіннеган, Трілліан і Пантуччі. Фіннеган і Трілліан рятуються на скутері. В цей час Кентон спускається на катер — але він поставлений на автопілот з торпедами, за допомогою яких бойова група мала намір затопити судно. Кентон намагається включити управління, але йому нічого не вдається, і катер підриває «Аргонавтику», розносячи на шматки разом з спрутом.

Фіннеган і Трілліан в останній момент втікають на скутері і потім висаджуються на прилеглому безлюдному острові. Вони радіють, впевнені, що все вже позаду. До них випливає і Пантуччі. Але в фіналі вони чують жахливі крики якогось нового чудовиська; в міру віддалення камери видно, як хтось, наближаючись до них, розкидає дерева в сторони, а на задньому плані видно діючий вулкан.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Тріт Вільямс Джон Фіннеган Джон Фіннеган
Фамке Янссен Трілліан Сент-Джеймс Трілліан Сент-Джеймс
Кевін Дж. О'Коннор Джой Пантуччі Джой Пантуччі
Ентоні Гілд Саймон Кентон Саймон Кентон
Вес Стьюді Ганновер Ганновер
Джейсон Флемінг Малліган Малліган
Кліфтон Павелл Мейсон Мейсон
Деррик О'Коннор Аттертон капітан Аттертон
Джімон Гонсу Віво Віво
Кліфф Кертіс Мамулі Мамулі
Тревор Годдард Tі-Рей Джонс Tі-Рей Джонс
Клінт Кертіс Біллі Біллі
Уна Деймон Лейла Лейла

Посилання[ред. | ред. код]