Глобальна таксономічна ініціатива

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Глобальна таксономічна ініціатива (ГТІ) — одна з ключових міжнародних програм щодо обліку та охорони біологічного різноманіття.

Історія[ред. | ред. код]

Глобальна таксономічна ініціатива є одним з найвідоміших проектів, розроблених в рамках Конвенції з біологічного різноманіття[1].

Глобальна таксономічна ініціатива прийнята 1998 року. Її сестринськими програмами є Дарвінська Декларація (1998) та Глобальна стратегія охорони рослин (ГСОР) (2003).

ГТІ в Україні[ред. | ред. код]

Національним координатором ГТІ від України є д-р Тетяна Стефановська, з «Університету сільського господарства» («University of Agriculture (Kiev)») (цит. за: [2] [Архівовано 26 квітня 2012 у Wayback Machine.]).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Конвенція з біологічного різноманіття — це міжнародна угода, підписана в Ріо-де-Жанейро 5 червня 1992 року; Україна приєдналася до цієї угоди 11 червня 1992 р.
  2. Ця програма є на сьогодні головною («Aichi Biodiversity Targets») в рамках «Стратегічного плану 2011–2020» Конвенції з біорізноманіття. В межах цієї програми розрізняють 5 стратегічних цілей (strategic goals), в рамках яких сформульовано 20 конкретних цілей (targets) [1] [Архівовано 17 вересня 2020 у Wayback Machine.].

Джерела[ред. | ред. код]