Глобальний мозок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глобальний мозок
Зображення
Відомий під іменем global brain
CMNS: Глобальний мозок у Вікісховищі

«Глобальний мозок» (англ. Global brain) — термін-метафора, який використовують відносно всесвітньої інтелектуальної мережі, побудованої людьми за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, які поєднують їх в «органічне» (живе) ціле.

Оскільки Інтернет стає швидшим, інтелектуальнішим, більш всюдисущим і всеосяжним, він щобільше пов'язує нас разом в єдину систему обробки інформації, яка функціонує як «мозок» для планети Земля.

Хоча базова ідея набагато старіша, термін був введений в 1982 році Пітером Расселом у своїй книзі «Глобальний мозок». Як можна розвинути Інтернет для досягнення цієї мети було описано в 1986 році «Інформація маршруту груп — На шляху до глобального супермозку: або як дізнатися, що вам потрібно знати, а не те, що ви думаєте, що ви повинні знати»[1]. В першій рецензованій статті на цю тему, яка була написана Майер-Кресс і Барчиз (англ. Mayer-Kress and Barczys) в 1995 році.

Френсіс Хейліген (англ. Francis Heylighen), внесок якого є значним для розвитку концепції [2], розділив в ній три різні точки зору на глобальний мозок: органіцизм, енциклопедизм і емерджентизм, що розвиваються відносно незалежно, але схоже що тепер зібралися разом в єдиній концепції.

Застосування в управлінні[ред. | ред. код]

Термін «глобальний мозок» застосовується також останнім часом в галузі управління для відображення глобальної інноваційної мережі, яку компанії можуть задіяти для підвищення їх інноваційної цінності. З цієї точки зору, термін відноситься до глобальної мережі вчених, незалежних винахідників, дослідників, клієнтів, постачальників, а також різних типів інноваційних посередників, які сприяють інноваційному процесу (наприклад, розвідники ідей, інноваційні капіталісти, і т.д.) [3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Andrews, D. (1986) Information routeing groups — Towards the global superbrain: or how to find out what you need to know rather than what you think you need to know, Journal of Information Technology, 1, 1, Feb, 22-35. details of lateral referral, diffusion.
  2. ((Heylighen 2005))
  3. See: "The Global Brain: Your Roadmap for Innovating Faster and Smarter in a Networked World [Архівовано 20 квітня 2021 у Wayback Machine.]" by Satish Nambisan and Mohan Sawhney, published by the Wharton School Publishing [Архівовано 27 вересня 2007 у Wayback Machine.], 2007.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Відео: Глобальный мозг (рос.)
  • Russell, Peter. (1982) The Awakening Earth: The Global Brain. London: Routledge & Kegan Paul. (emphasis on philosophy and consciousness)
  • Посилання, пов'язані з глобальним мозком [1] [Архівовано 30 грудня 2010 у Wayback Machine.] (англ.)