Гліб Тирієвич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гліб Тирієвич
Народився невідомо
Помер після 1184
Національність половці
Діяльність політик
Титул хан
Конфесія православ'я
Рід Кай-оба
Батько Тирій

Гліб Тирієвич (*д/н —після 1184) — половецький хан з Донецької конфедерації половців.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з клану Кай-оба. Син хана Тирія, про якого нічого невідомо. М. Баскаков вважав можливими три гіпотези. За першою з них, ім'я Тирій похідне від тюркського tiri (живий, жвавий, бадьорий). За другою гіпотезою, ім'я походить від тюркського tirov (життя). За третьою — ім'я походить від тюркського tiri bala (пустун).

За невідомих обставин став християном. Можливо, він належав до так званих «поганих тлковинів», був запеклим ворогом Русі. Згадується в Іпатіївському літописі під 1183 року (23 лютого) разом з Кончаком, як один з керівників набігу половців на місто Дмитров у Переяславському князівстві, але без особливого успіху.

У 1184 році в союзі з ханом Кобяком виступив проти великого князівства Київського, проте зазнав поразки від Святослава III і Рюрика II й потрапив у полон. Про подальшу долю відсутні відомості.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лаврентьевская летопись // ПСРЛ. Т. 1. Вып. 1. Л., 1962, c. 395
  • Баскаков Н. А. Тюркская лексика в «Слове о полку Игореве» / Отв. ред. акад. А. Н. Кононов; Рецензенты: С. Н. Иванов, Э. Р. Тенишев; Институт языкознания АН СССР. — М.: Наука, 1985. — С. 90
  • http://100-edu.ru/istoriya/5700/index.html?page=53[недоступне посилання з липня 2019]