Глід кривочашечковий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Глід кривочашечковий
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
C. rhipidophylla
Біноміальна назва
Crataegus rhipidophylla
Синоніми

C. rhipidophylla Gand., C. rosiformis Janka[1]
C. curvisepala Lindman[1]

Глід кривочашечковий[2] (Crataegus calycina Peterm. subsp. curvisepala (Lindm.) Franco[3], синоніми C. curvisepala, С. kyrtostyla) — вид рослин родини розових.

Опис[ред. | ред. код]

Дерево 1—4 м заввишки або кущ. Гілки — з пазушними колючками до 1 см завдовжки. Листки зісподу помітно світліші, з розсіяно-коротко-волосистою, з країв волохато-війчастою пластинкою. Нижні листки плодоносних пагонів суцільні, наступні за ними невиразно трилопатеві, вище — з добре виявленими трьома лопатями, а верхні — 5—7-лопатеві, широко-яйцеподібні до заокруглено-ромбічних. На неплідних пагонах листки лопатеві до роздільних, з дволопатевими нижніми сегментами. Квітки правильні, двостатеві, 1-стовпчикові, 5-пелюсткові, блідо-рожеві або майже білі, зібрані в складний щиток. Плоди яблукоподібні, видовжено-еліпсоїдні або майже циліндричні, трохи запушені, спочатку жовтувато-бурі, пізніше — червонуваті, з одною кісточкою. Цвіте у травні — червні.

Поширення[ред. | ред. код]

Росте на узліссях по всій території України, крім південно-степових районів; у Криму — в горах.

Заготівля і зберігання, хімічний склад, фармакологічні властивості і використання, лікарські форми і застосування — усе так, як у статті Глід криваво-червоний.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Christensen, K.I. (1992). Revision of Crataegus sect. Crataegus and nothosect. Crataeguineae (Rosaceae-Maloideae) in the Old World. Systematic Botany Monographs. 35: 1–199.
  2. Crataegus calycina // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Статус виду на сайті Flora Europaea

Джерела[ред. | ред. код]