Глікман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глікман
Пєврейське прізвищеWD:
Оригінал мовою גליקמן /Glickman/
Фонетичні алгоритми (англ.)
саундекс G425
Caverphone KLKMN1
Кельнська фонетика 45466
Походить від Глік
Схожі прізвища
Glückd, Glickd і Glucksmannd

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

CMNS: Глікман у Вікісховищі

Глікман (їд. גליקמן‎) — єврейське прізвище, яке утворене від німецького слова Gluck (або до ідиш glik), що перекладається як «удача, щастя».

Походження[ред. | ред. код]

Прізвище Гликман вказує на ім'я засновника роду. Швидше за все, прізвище Глікман утворене від єврейського чоловічого імені Глік, яке сходить до німецького слова Gluck (або до ідиш glik), що перекладається як «удача, щастя». Це ім'я було популярним в середовищі ашкеназі — німецьких євреїв. Ймовірно, називаючи дитину ім'ям Глік, батьки бажали своєму синові легкого та щасливого життя.

Другий компонент прізвища Глікман походить від німецького Mann — «людина, чоловік».

Однак не виключено, що в основі прізвища Глікман лежить аналогічне прізвисько, яке отримав щаслива людина.

Крім того, для прізвищ євреїв, які проживають на територіях розселення слов'ян, характерні слов'янські суфікси -ін, -ов / -ев, -овіч / -вич, енко, -ський, -чик. Ашкеназські прізвища оформляються формантами -сон / -зон (в буквальному перекладі «син»), -ман («людина, чоловік»), -кінд («дитина»), -бейн («кістка»), -штам («ствол»), ер, -с.

Для прізвищ сефардів типові такі компоненти, як -заде, -пур зі значенням «син», префікс батькові ібн-, суфікси приналежності -і, -іан, топонімічний суфікс -чи. Гірські євреї Кавказу при утворенні прізвищ запозичили грузинський фамільний суфікс -швілі (перекладається як «дитя»). Євреї Ізраїлю часто мають прізвища, оформлені єврейськими суфіксами приналежності -іс / -ЄС, -і, приставкою бен- (в перекладі з івриту «син») і артиклем приналежності до роду Га-[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]


  • Ірма Адельман (Глікман) (1930—2017) — американська економістка, професорка Каліфорнійського університету в Берклі (США).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение фамилии Гликман //Доступные сведения о фамилии Гликман. www.ufolog.ru (рос.) . Архів оригіналу за 6 серпня 2019. Процитовано 10 червня 2022.