Гней Клавдій Север

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гней Клавдій Север
Народився 133(0133)
Помер 197(0197)
Рим
·страчено
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул-суффект і консул
Термін 167 і 173 роки
Попередник Сервій Сципіон Орфіт
Наступник Маній Ацилій Глабріон
Рід Клавдії Севери
Батько Гней Клавдій Север Арабіан
У шлюбі з Уммідія Корніфіція Фаустіна
Аннія Аврелія Галерія Фаустіна
Діти 2 сина і 1 донька

Гней Клавдій Север (лат. Gnaeus Claudius Severus; 133197) — державний діяч, філософ, інтелектуал часів Римської імперії, консул-суффект 167 року, ординарний консул 173 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Клавдіїв, його гілки Северів. Син Гнея Клавдія Севера Арабіана, консула 146 року. Здобув гарну освіту, замолоду захопився філософією, ставши послідовником школи перипатетиків. Близько 160 року оженився з представницею заможного та впливового роду Уммідіїв. Це значно посприяло його кар'єрі. Вже у 167 році він став консулом-суффектом, разом з Луцієм Семпронієм Гракхом.

Між 167 та 170 роками розлучився з Уммідією та оженився на доньці імператора Марка Аврелія: висуваються різні причини — кохання, амбіції Севера, вплив імператора. Після цього разом з сім'єю перебрався на батьківщину свого роду — до міста Помпеяполіс у Пафлагонії, де мешкав декілька років. Ймовірно необхідно було привести до ладу господарство в тамтешніх маєтках.

У 173 році або трохи раніше повернувся до Риму, де його обрано ординарним консулом, разом з Тіберієм Клавдієм Помпеяном. Надалі значний час став приділяти філософії. Входив до інтелектуального гуртка разом з Марком Аврелієм, Сульпіцієм Корнеліаном, Галеном. Зберігав вплив за правління імператора Марка Аврелія. У 176 році супроводжував останнього до Афін, де вони відвідали тамтешню академію.

Після смерті дружини приблизно наприкінці 170-х років менше став займатися політичними справами і виступами в сенаті. За часів імператора Коммода не проявляв активності. Втім, після перемоги Септимія Севера підпав під підозру стосовно імператорських амбіцій як родич династії Антонінів. Тому імператор наказав стратити Севера разом з його батьком за начебто підтримку Клодія Альбіна.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Уммідія Корніфіція Фаустіна

Діти:

2. Дружина — Аннія Аврелія Галерія Фаустіна

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Prosopographia Imperii Romani (PIR) ² C 1024
  • Der Neue Pauly, Stuttgardiae 1999, T. 3, c. 21
  • Anthony Richard Birley. Marcus Aurelius, Routledge, 2000
  • Stéphane Toulouse: Severus (Cn. Claudius). // Richard Goulet (Hrsg.): Dictionnaire des philosophes antiques. Band 6, CNRS Éditions, Paris 2016, ISBN 978-2-271-08989-2, S. 244—250