Гноми (епізод Південного Парку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Гноми» (англ. Gnomes) — 17 епізод 2 сезону (№ 30) серіалу «Південний парк», прем'єра якого відбулася 16 грудня 1998 року. Це перший епізод, в якому з'являється Твік і його батьки[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Містер Гаррісон доручає класу зробити доповіді, від успішності виконання яких залежить, чи залишиться він на посаді вчителя; в напарники до Стена, Кайла, Кенні і Картмана він дає Твіка. Той пропонує зробити доповідь про істот, які, за його словами, постійно крадуть його труси гномів; однак ті вважають, що Твік фантазує, і не погоджуються. Коли вони приходять до Твіка додому, щоб попрацювати над доповіддю, з'ясовується, що його батьки керують кав'ярнею; хлопці випивають дуже багато кави, від цього їм потім стає погано. Містер Твік викликається написати доповідь за дітей: він хоче, щоб вони привернули увагу громадськості до того, що його заклад не справляється з конкуренцією з боку кав'ярні Harbucks .

Доповідь дітей про проблеми малого бізнесу користується значним успіхом. Соціальну рекламу з їх участю крутять по телебаченню; інформація про доповідь доходить до мера, і кав'ярню Harbucks виганяють з міста.

Містер Гаррісон доручає хлопцям зробити ще одну доповідь. Однак діти нічого не тямлять в тому, про що «писали» раніше. Несподівано всі хлопці, крім Твіка, теж помічають в його кімнаті трусових гномів. Вони розмовляють з ними; з'ясовується, що крадіжка трусів - частина бізнес-плану гномів. Тоді хлопці просять гномів пояснити їм що-небудь про бізнес і корпорації. На основі почутого вони і роблять нову доповідь, в якому розповідають, що від великих корпорацій немає шкоди і що Harbucks успішно конкурують з кав'ярнею Твіка, тому що їх кава краща. Всі жителі міста, включаючи містера Твіка, погоджуються знову відкрити кав'ярню Harbucks .

Бізнес-план гномів[ред. | ред. код]

Складений гномами бізнес-план абсурдний:

  1. Collect underpants (Збір трусів)
  2. ???
  3. PROFIT (Вигода)

Гноми з ентузіазмом виконують першу фазу, зібравши цілу гору трусів, проте коли хлопці питають, що ж буде далі - виявляється, що гноми і самі не знають, що робити для отримання прибутку. Цей план став популярний в Інтернеті як приклад шаленого і абсурдного плану.

Смерть Кенні[ред. | ред. код]

На Кенні падає вагонетка трусів гномів, що зійшла з рейок. Стен і Кайл буденним голосом говорять чергові фрази: «О боже, вони вбили Кенні! - Покидьки!» І повертаються до розмови з гномами. Гноми в жаху, проте на їхні репліки ніхто не реагує.

Культурні відсилання[ред. | ред. код]

Після виходу епізоду, кальсони гноми і особливо бізнес-план, який не має другого пункту між «Зібрати труси» і «Вигода», почали широко використовуватися багатьма журналістами та бізнес-критиками як метафора невдачі, бізнес план часу інтернет-міхура[2][3][4] та погано спланованими політичними діями[5][6][7]. Пол Кантор, професор літератури і економіки, який використовує епізоди Південного Парку в своїй програмі навчання, сказав: «Жодна з серій Південного Парку не викликала в рядах студентів стільки запалу, обурення і неприйняття, як ця. Точно не знаю, чому, але думаю, що це пов'язано з конфліктом між захисними механізмами елітістів і їх власним елітизмом »[8].


Факти[ред. | ред. код]

  • Кав'ярня Harbucks - натяк на велику мережу кав'ярень Starbucks.
  • У студії можна помітити глядача, схожого на Стівена Стотча.
  • У цьому епізоді піднімалася тема гомосексуальності серед гномів
  • У цьому епізоді з'являється інопланетянин: він стоїть серед натовпу людей в фіналі, коли всі сміються.
  • У цьому епізоді показано, що офіцер Барбреді регулярно відвідує кав'ярню містера Твіка з метою отримати удар кішкою по обличчю. Цей епізод увійшов в документальний фільм трупи Монті Пайтон Life of Python як приклад впливу, який справив гумор «Пайтон» на «Південний парк».
  • Батько Твіка, містер Твік, постійно повторює фразу «Вони затиснули мені яйця в ...» - і згадує різні інструменти (лещата / блендер / соковижималку і ін.)
  • У цій серії Картман говорить: «Давайте зробимо доповідь про Реймонда з телебачення. Всі люблять Реймонда » це є відсиланням до ситкому Всі люблять Реймонда.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Южный парк" Gnomes (TV episode 1998) - IMDb на сайті IMDb (англ.)
  2. Maranjian, Selena (8 листопада 2001). "South Park's" Investing Lesson. Motley Fool[en]. Архів оригіналу за 15 березня 2012. Процитовано 31 березня 2009.
  3. Williams, Patrick (22 травня 2003). Down in the Dump. Dallas Observer[en]. Архів оригіналу за 26 квітня 2009. Процитовано 31 березня 2009.
  4. Comaford, Christine (20 лютого 2007). Make Your Financing Pitch Sizzle. BusinessWeek. Архів оригіналу за 26 квітня 2009. Процитовано 31 березня 2009.
  5. Rosenberg, Paul (4 березня 2007). Underpants Gnome Politics. Open Left. Архів оригіналу за 16 вересня 2010. Процитовано 13 вересня 2010. {{cite news}}: Вказано більш, ніж один |author= та |last= (довідка)
  6. Stephens, Bret (26 травня 2009). Obama and the 'South Park' Gnomes. The Wall Street Journal. с. A17. Архів оригіналу за 2 червня 2009. Процитовано 26 травня 2009.
  7. Krugman, Paul (21 січня 2010). The Underpants Gnomes Theory Of Reform. The New York Times. Архів оригіналу за 20 вересня 2015. Процитовано 22 січня 2010.
  8. Cantor, Paul. The Invisible Gnomes and the Invisible Hand: South Park and Libertarian Philosophy // South Park and Philosophy: You Know, I Learned Something Today. — Молден, Массачусетс : Blackwell Publishing, 2006. — P. 107. — ISBN 1405161604.

Посилання[ред. | ред. код]