Говардхан (художник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Говардхан
Народився невідомо
Імперія Великих Моголів
Помер після 1650
Імперія Великих Моголів
Підданство Імперія Великих Моголів
Національність індус
Діяльність художник
Знання мов перська
Роки активності 1596[1]1640[1]
Напрямок Могольський живопис
Жанр портрет
Батько Бхаванідас
Діти 1 син

Говардхан (*д/н — після 1650) — індійський художник-мініатюрист часів могольських падишахів Акбара, Джаханґіра та Шах Джахана.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про місце та дату народження нічого не відомо. Був сином Бхаванідаса, художника часів Акбара. Перші кроки у малюванні зробив завдяки батькові. За падишаха Джаханґіра потрапив до кітабхане (книжна майстерня), де займався ілюструванням численних книг, присвячених могольським володарям. З часом стає одним з улюбленіших художників Джахангіра. Після смерті останнього у 1627 році продовжив виконувати замовлення нового падишаха — Шах Джахана. Знаходився у почті останнього. Товаришував із спадкоємцем трону Дара Шукохом. Остання згадка про Говардхана датується 1650 роком. Можливо жив за падишаха Ауранґзеба. Син Говардхана — Бхаванідас — продовжив справу батька, працюючи у кітабхане Аурангзеба.

Творчість[ред. | ред. код]

Відомий насамперед як портретист. У мініатюрах Говардхана сформувалася традиція, що буде характерною для наступних художників-мініатюристів могольського періоду. Це поєднання перською та індійської традиції у поєднанні із досягненнями західної культури.

Ахал'я кланяється Рамі

Окрім зображення падишахів, членів їх родини, значну частину своєї творчості Говардхан присвятив малюванню мусульманських та індуїстських святих, святих міст індуїзму.

«Акбар з теля та левеня»

Брав участь в ілюструванні «Бабур-наме», «Джахангір-наме», «Шах Джахан-наме». Найзначущими є картини «Джаханґір на святкуванні Аб-Паші» (1615 рік), «Акбар з теля та левеня», «Тимур, який передає корону Бабуру у присутності Хумаюна і трьох візирів» (обидві — 1630 рік). В них чітко, достовірно зображенні обличчя та фігури, яскраво відтворено одяг та природу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J.M. Rogers, Mughal miniatures. London, The British Museum Press, 1993

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б https://doi.org/10.1093/gao/9781884446054.article.T033867