Годинники (роман Агати Крісті)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Годинники
англ. The Clocks
Жанр детектив, кримінальний жанрd і шпигунський романd
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Опубліковано 1963
Країна  Велика Британія
Видавництво Collins Crime Clubd
Цикл canon of Hercule Poirotd
Попередній твір Дзеркало тріснуло
Наступний твір Карибська таємниця

«Годинники» (англ. The Clocks) — роман англійської письменниці Агати Крісті, у якому, крім основної детективної лінії, присутні елементи шпигунського й любовного романів. Уперше опублікований 7 листопада 1963 рок[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману розвертається у вигаданому провінційному англійському місті і в Лондоні. В основі сюжету лежить розслідування вбивства невідомого чоловіка, тіло якого було за дуже незвичайних обставин знайдено в будинкові старої сліпої вчительки, що жила на самоті.

Розслідування злочину здійснюють місцеві поліцейські детективи Дік Хардкастл і його друг Колін Лемб, агент британської контррозвідки, що випадково з'явився біля будинку, де перебувало тіло вбитого, у мить його виявлення.

У другій половині книги до розслідування доєднюється також Еркюль Пуаро, що живе на самоті у своїй лондонській квартирі й проводить час за читанням американських і французьких детективних романів. Попри те, що фізично він не бере ніякої участі в слідстві, підсумкова розгадка злочину належить саме йому. А всі необхідні відомості він одержує від свого молодшого друга Коліна Лемба, що, як видно, є сином його померлого приятеля суперінтенданта Баттла (учасник п'яти романів А. Крісті, написаних з 1925 по 1944 г.).

Критика[ред. | ред. код]

Роман отримав не дуже схвальні відгуки від критиків. На думку Моріса Річардсона, журналіста  британської газети «The Observer», детектив не такий захопливий, як зазвичай. За словами літературного критика Ентоні Берклі Кокса, історія з «Годинниками» достатньо банальна, що не дуже схоже на Агату Крісті[2].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Особливістю роману є те, що це, імовірно, єдиний твір Агати Крісті, де до самої розв'язки невідомо, ким же був убитий, у зв'язку із чим слідство не може відштовхуватися від оцінки особистості жертви, як це відбувається майже у всіх романах А. Крісті.
  • Назва роману пов'язана з однією із загадкових обставин злочину: шістьома годинниками, що перебували у кімнаті, де було знайдено тіло вбитого, четверо з яких зупинились о 4:13, хоча насправді було близько третьої години.

Екранізація[ред. | ред. код]

За мотивами роману у 2011 році режисером Чарльзом Палмером був знятий один з епізодів 12 сезону серіалу «Пуаро Агати Крісті»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Агата Крісті. Біографія. md-eksperiment.org (рос.). Процитовано 18 травня 2023. 
  2. The Clocks. Wikipedia (англ.). 12 квітня 2023. Процитовано 18 травня 2023. 
  3. Palmer, Charlie; Grant, Olivia; Skellern, Anna (26 червня 2011). The Clocks. Poirot. Процитовано 18 травня 2023. 

Джерела[ред. | ред. код]