Головний сектор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головний сектор
Sector General
Жанр наукова фантастика
Тема всесвіт і медицина
Автор Джеймс Вайт
Мова англійська
Опубліковано 1962
Країна Велика Британія Велика Британія
Видавництво New Worlds,
Ballantine Books,
Tor Books (США),

«Головний сектор» (англ. Sector General) — цикл оповідань і романів Джеймса Вайта.

Серія отримала свою назву від більшості книг, 12 сектор Головного шпиталю (the Sector 12 General Hospital).

Сюжет[ред. | ред. код]

В глибині космосу, приблизно посередині освоєного розумними расами простору, розташовані конструкції Космічного шпиталю — місця, куди прагнуть медичні світила всієї галактики, і куди привозять пацієнтів з найскладнішими клінічними випадками і захворюваннями. Саме тут живуть і працюють головні герої циклу «Генеральний сектор», що представляють різні розумні раси галактики, в тому числі і негуманоїдні.

Чотирилітерна фізіологічна класифікація (ABCD)[ред. | ред. код]

У циклі всі розумні істоти мають чотирилітерну класифікацію, що використовується лікарями.

  • перша літера позначає ступінь фізичного розвитку, який не має ніякого відношення до рівня інтелекту;
  • друга літера - тип і розподіл кінцівок, органів почуттів і природних отворів тіла;
  • дві останні літери позначають тип обміну речовин і потребу в їжі і повітрі в залежності від сили тяжіння й величини атмосферного тиску на рідній планеті істоти, що дозволяє зробити висновки про масу її тіла і характер шкірних покривів.

Позначення[ред. | ред. код]

Укр. Англ. Опис
А,Б і Ц A,B,C «Вододихаючі»
Д, Е та Ф D,E,F Теплокровні, «Кисневодихаючі»
Ж,До G,J,K «Кисневодихаючі» комахи
Л,М L,M Крилаті істоти, які звикли до малої сили тяжіння
О,П O,P «Хлородихаючі»
В V Істоти, що володіють екстрасенсорними можливостями, що обходяться без аби яких або кінцівок і виростів на тілі, незалежно від розмірів і форми тіла
Р-Я Q-Z Більш екзотичні види, що відрізняються високим ступенем фізичної еволюції.
Сюди належать істоти, що харчуються радіацією, холоднокровні і кристалоподібні створіння, а також ті, хто володів здатністю за бажанням змінювати свою фізичну структуру

Примітки до класифікації[ред. | ред. код]

  • Помилки в назвах класифікацій і транслітерації.
  • Проблеми з класифікацією
В системі, звичайно, є недоліки, – продовжував Конвей, – але це можна приписати недоліку уяви у її розробників. Один з них був ААЦП, тобто істотою з рослинним типом обміну речовин. Як правило, буквою А позначають вододихаючих, а в системі немає нічого нижче рибоподібних форм життя. Але потім ми виявили ААЦП – розумні рослини, і рослини повинні були встати перед рибами. [1]

Головні персонажі[ред. | ред. код]

О'Мара
Головний психолог, людина, яка має військовий чин майора, але при цьому скоріше для адміністративної влади. Користується нею досхочу, багато хто вважає його телепатом — настільки він проникливий. Саркастичним, саркастичний, нетерпимий до проявів ксенофобії. Свого часу працював на монтажі космічного шпиталю, потрапив в аварію, в результаті якої під опікою пораненого О'Мари виявився маленький худларианин — істота, схожа на слона. О'Мара ледь не опинився обвинуваченим у аварії, тому що свідком його поведінки був тільки його колега Уорінг, з яким були непрості стосунки. О'Мара намагався досить різкими методами відновити психологічне здоров'я Уоринга, що похитнулося після травми. Попри фізичну силу, дні догляду за малюком стали для O' Мари тортурами — той вимагав режиму життя дуже важкого для людини, а потім захворів. O' Мара, по зауваженню спостерігача, який прибув під кінець, «вилікував першого пацієнта» Шпиталю і отримав пропозицію працювати там в ролі головного психолога. O' Мара має важку вдачу, і всі його бояться, проте мало хто здогадується, з якою душевною теплотою він ставиться до співробітників шпиталю, ретельно приховуючи свої емоції під маскою відлюдкуватості і сарказму. Найулюбленіші істоти головного психолога - кельгиани.
Пітер Конвей
Людина, лікар. Проходить шлях від інтерна до діагноста — вищої кар'єрної сходинки у Шпиталі. Постійно потрапляє в халепи, наприклад — його перша мнемограмма (запис знань про фізіологію іншого виду разом з особистістю носія) придушила його власну особистість. А ця мнемограмма належала істотам, які люблять високу температуру і радіацію. Коли Шпиталь виявляється під атакою інопланетян, Конвей змушений взяти на себе керівництво ним, як старший з залишившихся медичних фахівців. Він витримував виснажливу працю, навіть тоді, коли в головний комп'ютер, що забезпечував переклади, потрапив снаряд, Конвей зумів якось налагодити спілкування. Коли один з взятих у полон ворожих воєначальників побачив, як у Шпиталі, що володіє славою космічної камери тортур змучений лікар не стримав сліз після смерті ворожого солдата на операційному столі — він дуже різко змінив свою думку і уклав перемир'я. Один час Конвей був керівником бригади міжзоряної невідкладної допомоги, зорельота «Ргабвар», покликаного допомагати невідомим істотам, що зазнали краху і, тим самим, сприяти демонстрації доброї волі і встановлення контакту. Конвей захопився Мерчісон, і пізніше одружився з нею. У свою свідомість Конвей отримав щось на зразок незабутньої мнемограмми інопланетянки по імені Коун, дуже розважливої і мужньої особистості.
Мерчісон
Медсестра, пізніше — патофізіолог. Спочатку працювала у Шпиталі практиканткою, потім зробила кар'єру. Відрізняється надзвичайно привабливою зовнішністю, настільки, що цим скористалися як терапевтичним засобом, коли Конвей довгий час носив мнемограмму мелфианина — істоти, схожої на краба, і закохався в інопланетянку. Характер незалежний, пікірується з Конвеєм, а коли вступила з ним у шлюб, не стала змінювати ім'я «відмовлятися від себе». Була членом команди «Ргабвара», а до цього — відмовилася евакуюватися під час нападу на Шпиталь.
Приликла
Цинруськієць, лікар. Комахоподобна, дуже крихка істота, зовні подібна до стрекози з трьома парами крил. Чутливий, надзвичайно делікатний, ніколи не говорить нічого неприємного. Це пояснюється вродженим даром емпатії — він має здатність вловлювати почуття співрозмовника і тому прагне оточувати себе позитивними емоціями - іншого він просто не витримає. Загальний улюбленець в Госпіталі. Був асистентом Конвея, довгий час служив з ним на «Ргабварі», де надавав неоціненну допомогу в пошуку постраждалих і налагодженні контакту з ними. З'ясувалося, що вміє проєктувати почуття, хоча і набагато гірше, ніж приймати. Зайняв пост керівника групи допомоги, коли Конвей був відкликаний на Гоглеск, а потім став діагностом.
Нейдрад
Кельгіанка, старша медсестра. Схожа на сріблясту волохату гусінь. Як і всі кельгіани, дуже прямолінійна, в неї повністю відсутня дипломатичність. Це пояснюється так, як і делікатність Приликли, особливостями її раси — шерсть кельгіан висловлює майже все, що вони думають, і це бачать інші. Так що їй не притаманне прагнення берегти чиїсь почуття. Працювала під керівництвом Конвея на «Ргабварі».
Меннон
Землянин, лікар, потім — діагност, був один час начальником Конвея. Любитель пожартувати, єхидний, любить поїсти, проникливий.

Книги, що входять до серії[ред. | ред. код]

Серія « Головний сектор» про космічний шпиталь починалася оповіданнями, які публікувалися в журналі «New Worlds» починаючи з 1957 року. [2] [3]

  • «Медик» (англ. Medic)
  • «Головний сектор» (англ. Sector General)
  • «Проблема з Емілі» (англ. Trouble with Emily — вперше видано у 1958 році, у російське видання включений не був).
  • «Випадковий відвідувач» (англ. Visitor at Large)
  • «Пацієнт з зовні»? (англ. Out-Patient)
  • 1963 — «Зоряний хірург» (англ. Star Surgeon)
  • 1971 — «Велика операція» (англ. Major Operation), збірка оповідань:
  • «Вторженець» (англ. Invader)
  • «Запаморочення» (англ. Vertigo) — вперше видано у 1968
  • «Кровний брат» (англ. Blood Brother) — вперше видано в 1969
  • «М'ясобол» (англ. Meatball) — вперше виданий в 1966
  • «Велика операція» (англ. Major Operation) — вперше видано в 1971
  • 1979 — «Корабель швидкої допомоги» (англ. Ambulance Ship), збірка оповідань. [5] :
  • «Космічний птах» (англ. Spacebird) — до оригінального англомовного видання включений не був.
  • «Інфекція» (англ. Contagion)
  • «Карантин» (англ. Quarantine)
  • «Відновлення» (англ. Recovery)
  • 1983 — «Головний сектор» (англ. Sector General), збірка оповідань:
  • «Аварія» (англ. Accident)
  • «Вцілілий» (англ. Survivor)
  • «Дослідження» (англ. Investigation)
  • «Спільна операція» (англ. Combined Operation)
  • «Ліки від кохання» (англ. Countercharm) — до оригінального англомовного видання включений не був.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. James White, "Major Operation"
  2. Andrews, Graham. Dr. Kilcasey in Space: A Bio-bibliography of James White. Архів оригіналу за 5 квітня 2012. Процитовано 12 листопада 2017.
  3. James White // Dictionary of Literary Biography, Vol. 261, British Fantasy and Science-Fiction Writers Since 1960. Архів оригіналу за 13 листопада 2017. Процитовано 12 листопада 2017.
  4. Вайт, Джеймс. Космічний шпиталь. Зоряний хірург. Велика операція = Hospital Station, Star Surgeon, Major Operation. — М.: ООО «Издательство АСТ», 2001. — 544 с. — ISBN 5-17-004186-1.
  5. Вайт, Джеймс. Швидка допомога. Надзвичайні події. Зоряний лікар = Ambulance Ship. Sector General. Star Healer. — М.: ООО «Видавництво АСТ», 2003. — 782, [2] с. — (Золота бібліотека фантастики). — 10 000 екз. — ISBN 5-17-014373-7.
  6. Вайт, Джеймс. Зоряний лікар = Star Healer. — М.: ООО «Видавництво АСТ», 2000. — 416 с. — ISBN 5-17-002609-9
  7. Вайт, Джеймс. Міжзоряна невідкладна допомога = Code Blue — Emergency. — М.: ООО«Видавництво АСТ», 1997. — 432 с. — ISBN 5-7841-0666-X.
  8. Вайт, Джеймс. Лікар-вбивця= The Genocidal Healer. — М.: ООО «Видавництво АСТ», 1999. — 464 с. — ISBN 5-237-01951-X.
  9. Вайт, Джеймс. Галактичний шеф-кухар = The Galactic Gourmet. — М.: ООО «Видавництво АСТ», 1999. — 432 с. — ISBN 5-237-04123-X.
  10. Вайт, Джеймс. Заключний діагноз = Final Diagnosis. — М.: ООО «Видавництво АСТ», 1999. — 432 с. — ISBN 5-237-03386-5.
  11. Вайт, Джеймс. Космічний психолог. Подвійний контакт = Mind Changer. Double Contact. — М.: ООО «Видавництво АСТ», 2002. — 620, [4] с. — (Золота бібліотека фантастики). — 10 000 екз. — ISBN 5-17-012613-1.

Посилання[ред. | ред. код]