Головчак сида

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головчак сида

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Головчаки (Hesperiidae)
Рід: Pyrgus
Вид: Головчак сида
Pyrgus sidae
(Esper, 1784)
Посилання
Вікісховище: Pyrgus sidae
Віківиди: Pyrgus sidae
EOL: 184355
NCBI: 876072

Головчак сида (Pyrgus sidae) — вид денних метеликів родини Головчаки (Hesperiidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в окремих районах Іспанії (Касерес, Сьєрра-де-Гредос), Франції (вздовж південного узбережжя), Італії (на західному узбережжі до Неаполя, в центральній частині Італії), Хорватії, на півдні Боснії та Герцеговини і Сербії, у Чорногорії та Македонії, в Північній Греції, Болгарії та Румунії. На схід ареал лежить через Туреччину до Ірану та Афганістану.[1] На північний схід вид поширюється до Уральських гір в Росії. Вважається вимерлим видом в Угорщині та Словенії.

В Україні вид спостерігається Донецькій і Луганській областях та у Криму.[2].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина крила 16-18 мм. Крила темно-сірого забарвлення з білими плямами. На нижній стороні заднього крила є дві оранжево-жовті перев'язі, облямовані чорними лініями.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Степовий вид. Одне покоління в рік. Час льоту з кінця травня до кінця липня. Кормові рослини гусениць — перстач (Potentilla) і абутилон (Abutilon).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б van Swaay, C., Wynhoff, I., Verovnik, R., Wiemers, M., López Munguira, M., Maes, D., Sasic, M., Verstrael, T., Warren, M. & Settele, J. (2010). Pyrgus sidae: інформація на сайті МСОП (англ.) 28 липня 2018
  2. Плющ И. Г., Моргун Д. В., Довгайло К. Е., Рубин Н. И., Солодовников И. А. Дневные бабочки (Hesperioidea и Papilionoidea, Lepidoptera) Восточной Европы. CD определитель, база данных и пакет программ «Lysandra». — Минск, Киев, Москва, 2005.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Некрутенко Ю. П., Чиколовець В.В. Денні метелики України. — Київ : Видавництво Раєвського, 2005. — 232 с. — (Природа України) — ISBN 966-7016-17-X..