Абрам Гольдфаден

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гольдфаден Абрам)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абрам Гольдфаден
Народився 24 липня 1840(1840-07-24)
Старокостянтинів
Помер 9 січня 1908(1908-01-09) (67 років)
Нью-Йорк
Поховання Washington Cemeteryd
Країна  Російська імперія
 Румунське королівство
Національність єврей
Діяльність драматург
поет
Знання мов іврит і їдиш[1]
Жанр Yiddish theatred
Magnum opus David at Ward
IMDb ID 0325574

Абрам Ґольдфаден (Аврахам Ґольденфоден, 24 липня 1840(18400724), Старокостянтинів — 9 січня 1908, Нью-Йорк) — єврейський поет і драматург.

Існують різні варіанти написання його імені та прізвища, викликані відмінністю між діалектами мови їдиш: Авром, Аврам, Авроні, Аврум та інші.

Автор близько 60 п'єс. У 1876 році Ґольдфаден заснував у Румунії першу у світі професійну театральну трупу, що ставила п'єси на їдиші. Завдяки його зусиллям також була здійснена перша театральна постановка в США на мові іврит.

Життєпис[ред. | ред. код]

Гольдфаден народився у родині годинникаря. Його батько вільно володів німецькою та російською, був прихильником гаскали. Своєму синові він дав традиційну єврейську освіту, а згодом віддав на навчання до Житомирського равинського училища. В 1875 році викладав у Сімферополі та Одесі.

Ще під час свого навчання у Житомирі Абрам Гольдман почав писати вірші на івриті. В 1865 році вийшла його перша збірка "Цицим у-фрахім" ("Паростки і квіти"). У ній можна відзначити ідеї сіонізму. Як поет він став відомим завдяки своїм віршам на їдіші. Багато з них із збірок "Дос іделе" ("Єврей") та "Ді ідене" ("Єврейка") стали згодом популярними піснями.

У 1876 році Гольдфаден переїхав до міста Ясси. Там було поставлено його п'єсу "Ді бобе міт дем ейнікл" ("Бабуся і внук"). Це вважається першою театральною виставою на їдиші. З 1887 року часту бував у Нью-Йорку, а з 1903 року переїхав туди взагалі. У своїй творчості драматурга Гольдман намагався показати російський імперський антисемітизм на сюжетах з історії середньовічної Європи (наприклад у п'єсі "Доктор Алмасадо"). Також він використовував єврейський героїчний епос. У драмі "Бар-Кохба" він закликав до національної гордості євреїв.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Посилання[ред. | ред. код]