Голєнищев Володимир Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Семенович Голєнищев
рос. Владимир Голенищев
Володимир Голєнищев
Володимир Голєнищев
Володимир Голєнищев
Ім'я при народженні рос. Владимир Семёнович Голенищев
Народився 17 (29) січня 1856
Петербург
Помер 5 серпня 1947(1947-08-05)[2] (91 рік)
Ніцца
Поховання Російський цвинтар Кокад
Країна Російська імперія
Франція Франція
Діяльність єгиптолог
Alma mater Петербурзький університет
Галузь історія
Заклад Каїрський університет
Відомий завдяки: перший російський єгиптолог[1]

Володимир Семенович Голєнищев (17 (29) січня 1856, Санкт-Петербург — 5 серпня 1947(1947-08-05), Ніцца) — перший російський єгиптолог[1].

Поряд з Борисом Тураєвим, Володимир був одним із засновників і найбільш визнаних авторитетів шкіл єгиптології і ассиріології в Росії та світі, один із засновників каїрської єгиптологічної школи. Володів 13 мовами.

Походження[ред. | ред. код]

Народився у родині багатого купця і здобув чудову освіту. Освіту здобув у Санкт-Петербурзькому університеті. Стародавнім Єгиптом ж він захопився ще в юнацькі роки. У 14-річному віці Володимир Семенович придбав свій перший давньоєгипетський пам'ятник, що поклав початок його знаменитої колекції.

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

У 1870 Володимир Голєнищев був зарахований на службу в Ермітаж. Тут він почав роботу з каталогізації, реставрації і дослідження староєгипетських пам'яток. До нього цим ніхто не займався, і ніхто точно не знав, що ж з єгипетських старожитностей зберігалося в Ермітажі. Саме тут, в Ермітажі Володимир Семенович зробив відкриття, що прославило його як єгиптолога. Він знайшов прекрасний папірус з ієратичного письменами. У результаті своїх досліджень він з'ясував, що папірус складається з двох літературних творів. Назвав він цю знахідку «Папірус № 1 Санкт-Петербурга». Папірус цей містив «Повчання царя синові Мерікара» (зараз — папірус, Ермітаж, 1116A) і «Пророцтво Неферті» (папірус, Ермітаж, 1116B), які ввійшли у список найвідоміших творів Стародавнього Єгипту.

У 1881 році Володимир Семенович зробив ще одне приголомшливе відкриття масштабу світової єгиптології. Він відкрив ще один чудово зберігся папірус. Папірус цей датувався епохою Середнього царства і містив текст, який згодом отримав назву «Казка про потерпілого аварію корабля» (нині — папірус, Ермітаж, 1115).

У 1884—1885 Голєнищев проводив свої епіграфічні дослідження в Ваді-Хаммамата, які сам же і фінансував, а після опублікував їхні результати.

Протягом наступних 25 років він зробив більше 60 поїздок до Єгипту і зібрав колекцію з більш ніж 6000 єгипетських пам'яток, серед яких найвідоміші:

Передача колекції[ред. | ред. код]

Поступово становище фінансових справ Голєнищева погіршувався, і йому довелося думати про те, щоб продати свою багатющу колекцію. Відразу ж посипалися пропозиції від різних іноземних музеїв. Однак, Володимир Семенович, будучи патріотом, вирішив, що колекція повинна залишитися в Росії.

У 1909, завдяки зусиллям Бориса Тураєва, Івана Цвєтаєва та інших представників інтелігенції, Дума погодилася придбати колекцію на виплат в розореного до того моменту Голєнищева. Колекція потрапила в державну власність у 1912, якраз до відкриття нового Музею витончених мистецтв.

За кордоном[ред. | ред. код]

З 1910 Голєнищев через хворобу дружини переїжджає і залишається на постійне місце проживання за кордон — у південні країни. Спочатку він оселився в Ніцці, а з 1915, на запрошення переїжджає до Єгипту. Тут він заснував кафедру єгиптології в Каїрському університеті, яку очолював з 1924 по 1929 рік. У Єгипетському музеї в Каїрі він систематизував збори ієратичних папірусів в «Зведений каталог Каїрського музею».

Помер у Ніцці в 1947 у віці 90 років, похований на російському цвинтарі Кокад.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Б. Тураев. Голенищев, Владимир Семенович // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. — Т. IX. — С. 42—43. (рос. дореф.)
  • Выдающийся русский востоковед В. С. Голенищев и история приобретения его коллекции в Музей изящных искусств. — М., 1987. (Из архива ГМИИ. Вып. 3).(рос.)
  • Древний Египет / Сборник статей. — М., 1960.(рос.)
  • Струве В. В., В. С. Голенищев, один из славных питомцев нашего университета. // Очерки по истории Ленинградского университета. — Л., 1963. I. С.68—71.(рос.)
  • Струве В. В., Значение В. С. Голенищева для египтологии. // Очерки по истории русского востоковедения. — М., 1960. Вып.3.(рос.)
  • Тураев Б. А., Русская наука о Древнем Востоке до 1917 года. — Л., 1927.(рос.)
  • Густерин П. В., Египетский музей. История создания // Мир музея. 2011, № 6.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]