Гомофілія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гомофілія - це емоційна схильність людини взаємодіяти, спілкуватися з особами, подібними на неї, яких можна також описати як побратим. Потяг може стосуватися різних критеріїв, таких як стать, етнічне походження, соціально-економічний статус або рівень освіти та не мати вираженого еротичного характеру.[1]

Класифікація[ред. | ред. код]

Пауль Ф. Лазарсфельд і Роберт К. Мертон класифікували критерії оцінки для реєстрації гомосексуальності на статусно-орієнтовані та ціннісно-орієнтовані[2]. Статусно-орієнтовані критерії включають більш очевидні фактори, такі як стать, вік, етнічна приналежність, релігійність, освіта та соціальний статус або поведінкові особливості. Ціннісно-орієнтовані критерії стосуються внутрішніх факторів, які не є очевидними на перший погляд. До них відносяться уміння, установка, переконання, бажання та цілі.

Ще одну важливу категоризацію для вимірювання гомофілії ввели Міллер Макферсон та ін.[3] Автори розрізняють базову гомофілію та інбридингову гомофілію. Базова гомофілія - це міра схожості групи, яку можна очікувати випадково, без втручання членів групи. Класичним прикладом є однорідний віковий розподіл школярів у класі. Інбридингова гомофілія - це міра, яка описує, наскільки велика схожість груп, що виходить за рамки подібності, очікуваної випадково.

Критика[ред. | ред. код]

Формування гомофільних груп призводить до полегшення комунікації всередині групи, а також до полегшення координації дій та діяльності[4]. Однак, водночас, може відбутися втрата індивідуальності всередині групи, оскільки багато схожих поглядів можуть призвести до групового мислення. Селективне отримання інформації є одним з можливих виходів[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГОМОФІЛІЯ - тлумачення, орфографія, новий правопис онлайн. slovnyk.ua. Процитовано 10 лютого 2023.
  2. Lazarsfeld, P. F. und Merton, R. K. (1954). "Friendship as a Social Process: A Substantive and Methodological Analysis". In: Freedom and Control in Modern Society. S. 18–66.
  3. McPherson, M.,Smith-Lovin,L. & Cook,J.M.Birds of a Feather: Homophily in Social Networks. In: Annual Review of Sociology, 27, 2001, S. 415–444.
  4. Cohen, J. Sources of peer group homogenity. In: Sociology of Education. 4, 1977, S. 227–241.
  5. Esser, J.K. (18 червня 2013). Alive and Well after 25 Years: A Review of Groupthink Research (PDF). web.archive.org. Архів оригіналу (PDF) за 18 червня 2013. Процитовано 10 лютого 2023.