Гонзо-порнографія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сцена гонзо; Один з акторів (ліворуч) знімає статевий акт

Гонзо-порнографія (англ. Gonzo pornography) — це жанровий різновид порнографічних фільмів, у якому оператор (той, хто знімає), втягується в сексуальні сцени й стає одним з безпосередніх учасників. Також для гонзо-порнографії характерні великі натуралістичні плани зйомок і часто деяка фрікова поведінка учасників.

Свою назву цей різновид порно отримав від гонзо-журналістики, де репортер цілком занурювався в те дійство, яке він мав описувати, і сам виступав одним з його елементів. За аналогією, гонзо-порнографія передбачає активну участь оператора, або знімає режисера в якості актора, чим в корені відрізняється від стандартного підходу до зйомок подібного роду фільмів, в яких йдеться про те, що виконавці сексуальних сцен і знімальний персонал не можуть перетинатися в кадрі.

Особливості[ред. | ред. код]

Дженна Хейз

Фільми гонзо за своєю суттю протилежні так званим «постановчим» фільмам. У гонзо-порнографії просто ігноруються або ж приділяється мізерне значення таким складовим частинам зйомок, як сценарій, сюжет, діалоги, акторська гра, створення будь-яких павільйонів для зйомок і т. д. Важливо відзначити, що постановчі фільми часто переглядаються парами, і частина таких робіт спеціально робиться в софт-версіях, а ось гонзо-фільми, як правило, менше за все цікаві парам і це завжди хардкор-порно.

Деякі з режисерів, що знімають в жанрі гонзо-порнографії, проте відзначають, що гонзо-порно також зазнало ряду змін з моменту своєї появи на початку — середині 90-х років XX століття.

Також через зростання своєї популярності гонзо-порно перестало бути таким собі маргінальним явищем в порноіндустрії і стало складовою частиною, так би мовити, мейнстримного порно. На сьогоднішній день ряд порностудій, що працюють в жанрі гонзо, все більше уваги приділяють якості освітлення і звуку, не нехтують зйомками з дорогою спідньою білизною, а як інтер'єри використовують різноманітні апартаменти класу люкс. Гонзо-порно залишається привабливим стилем для багатьох початківців цього ринку з огляду на досить низьку вартість знімальних робіт (через відсутність витрат на постановчу складову) і дозволяє заявити про себе початківцям режисерам і акторам. Порноактриса Міка Тен в інтерв'ю від 2008 року оцінила створення однієї стрічки у 16 тис. доларів.