Гонконзькі вафлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гонконзькі вафлі
Тип Вафлі
Походження Гонконзька кухня
Необхідні компоненти яйця, борошно, випарене молоко, цукор
Зазвичай використовувані компоненти масло вершкове

Гонконзькі вафлі (кит. 鷄蛋仔) — традиційний вуличний смаколик Гонконгу та Макао, що має характерну пухирчасту форму. Основу становлять яйця, випарене молоко, цукор і борошно. Набуло поширення в Європі, Північній Америці й Австралії. Інша назва — кулькові або яєчні вафлі, за форму, що нагадує перепілчані яйця.

Історія створення[ред. | ред. код]

У 1950-х роках місцевий кондитер Гонконгу (ім'я його не збереглося) маючи багато розбитих яєць вигадав як їх врятувати. Він вигадав страву, що швидко здобула успіх у місцевих жителів, а згодом і у туристів — вафлі були незвичної, дивної форми, у вигляді кульок. Спочатку цей продукт замислювався як десерт, але з часом винахідливі китайці стали додавати всередину солоний вміст, перетворивши його в основну страву. Через кілька десятків років з'явилися сотні кафе і ресторанів по всьому світу, основною стравою яких саме гонконзькі вафлі. Сьогодні продукт подається більш ніж з 300 різноманітних начинок, кількість яких невпинно зростає. Структура вафлі дає безмежний простір для творчості.

Приготування[ред. | ред. код]

Страва являє собою випічку зі спеціального тіста. Воно робиться дещо солонуватим, ванільним, шоколадним і традиційним, що нагадує класичні вафлі. Відрізняється від них гонконзький фастфуд структурою. Кожна вафля містить до 30 (в залежності від діаметра) кульок. Втім потрібна спеціальна вафельниця.

Спочатку у мисці змішати борошно, цукор, можна додати ванілін чи ваніль, а також какао. Додати яйце, перемішати міксером, потім додати випарене молоко, перемішати до однорідної маси. Розтопити вершкове масло й додати до цієї маси. Знову перемішати до однорідної консистенції. Береться розігріта до 180° вафельниця, куди виливається тісто, потім в кожну клітинку закладається потрібна начинка, зверхну знову заливається тістом. Перевертати кожну хвилину протягом 3-4 хвилин.

Вживання[ред. | ред. код]

Після випічки вафлі згортають ріжком або ролом, додаючи в середину ще одну начинку. У солоних різновидах це можуть бути соуси, зелень, салати і овочі, а в солодких — сиропи, морозиво, горіхи, фрукти, збиті вершки і ягоди. Подавати страву прийнято в паперових конвертах.

Начинки[ред. | ред. код]

  • м'ясні — використовується як фарш, так і цілі шматочки свинини, яловичини і будь-якої птиці
  • рибні — шматочки філе морських риб, попередньо очищені від кісток.
  • грибні — додаються посмажені шматочки грибів. Іноді їх доповнюють овочеві суміші.
  • сирні — використовуються молоді і тверді сорти сирів
  • фруктово-ягідні — з морозивом, кремом, ягодами з вершками або горіховою м'якою карамеллю

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kissell, Joe (29 November 2006). «Eggettes». The Geeky Gourmet. Archived from the original on 8 June 2016.
  • Connelly, Michael Alan (18 December 2014). «20 Must-Try Street Foods Around the World». Fodor's. Retrieved 24 July 2016.