Гопломах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гопломах, зображений на римському склі, знайденому в Беграмовому скарбі
Гопломах (ліворуч) бореться з фракійцем (праворуч). Теракота, Британський музей

Гопло́мах (лат. hoplomachus, множина hoplomachi) — тип гладіатора в Стародавньому Римі. Назва hoplomachus походить від дав.-гр. ὁπλομάχος («броньований боєць») і пов'язана з назвою щита-гоплона, оскільки гопломахи мали представляти гоплітів. Гопломах носив бронзовий шолом, маніку на правій руці, набедрену пов'язку, важкі обмотки на ногах і пару високих наголінників, що сягали середини стегна. Його зброєю були спис-гаста і короткий меч[1]. Гопломаха часто виставляли проти мірмілона (озброєного, як римський солдат), можливо, з метою відтворення римських воєн у Греції та на елліністичному Сході[2]. Маленький круглий щит, був такою ж зброєю, як і меч або спис, на відміну від раніших гоплітів (які мали більший щит), що використовували його в основному для оборонних цілей, але також застовували у своїх шикуваннях для того, щоб таранити своїх супротивників на початку бою. Взуття гопломахи не носили.

Його звичайним суперником був мірмілон, але у виняткових випадках він міг битися з фракійцем. Фламандський філолог Юст Ліпсій висловив припущення, що hoplomachi — одне з двох позначень самнітів, і що самніти називалися «гопломахами», коли билися з фракійцями, і «секуторами», коли билися з ретіаріями[3].

Опломахи[ред. | ред. код]

Так звані «опломахи» (oplomachi) — тип римських гладіаторів, який відносно мало згадується в літературних джерелах. Їх часто ототожнюють з гопломахами, але літературні згадки, здається, не пов'язують їх, незважаючи на подібність імен. Хоча історичні свідчення ідентифікують їх насамперед як противників фракійців, вони фігурують у Помпейському списку як противники не лише їх, але й мірмілонів і димахерів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. G., Kyle, Donald (31 грудня 2014). Sport and spectacle in the ancient world (вид. Second). Chichester, West Sussex, UK. ISBN 9781118613566. OCLC 886672150.  (англ.)
  2. «Gladiators and Caesars: The Power of Spectacle in Ancient Rome» E. Köhne et al. (2000) pp. 51-56
  3. Roman life and manners under the early empire, 4 Ludwig Friedlaender (1913) p 176

Посилання[ред. | ред. код]

  • Hoplomachus. Процитовано 3 листопада 2009.