Горбата черепаха Ґіббонса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Горбата черепаха Гіббонса)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горбата черепаха Ґіббонса
Горбата черепаха Ґіббонса
Горбата черепаха Ґіббонса
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Прісноводні черепахи (Emydidae)
Рід: Горбата черепаха (Graptemys)
Вид: Горбата черепаха Ґіббонса
Lovich & McCoy, 1992
Синоніми
Graptemys pulchra gibbonsi
Посилання
Вікісховище: Graptemys gibbonsi
Віківиди: Graptemys gibbonsi
EOL: 456488
ITIS: 551767
МСОП: 184436
NCBI: 33567

Горбата черепаха Ґіббонса (Graptemys gibbonsi) — вид черепах з роду горбата черепаха (Graptemys) родини прісноводні черепахи (Emydidae). Свою назву отримала на честь американського біолога Вітфілда Ґіббонса. Інша назва «паскагульська мапова черепаха».

Опис[ред. | ред. код]

Заавдовжки карапакс досягає 29,5—30 см. Спостерігається статевий диморфізм: дорослі самиці удвічі більші за самців, голова у них з широкими важкими щелепами. У самців голова порівняно невелика, а у самиць досягає великих розмірів. Карапакс дахоподібний з кілем. Пластрон у самців не увігнутий.

Голова та кінцівки темно—зелені. На голові присутні широкі плями, які можуть навіть утворювати «капелюх». На крайових щитках є по одній вертикальній яскравій жовтій смужці. Сам карапакс оливково—коричневий, поділений темною смугою кіля на дві частини. На карапаксі можуть бути світлі кільця або смуги. Пластрон світло—жовтий з темним пігментом. Шкіра коричнева або оливково-зелена зі світлими жовтими або зеленуватими смужками і плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє річкові канали зі швидкою течією, з піщаним або гальковим дном. Харчується рибою, молюсками, ракоподібними, комахами, а також рослинною їжею.

Самці стають статевозрілими на 4 рік, самиці набагато пізніше. Самиця відкладає 2 яйця заширшки в середньому близько 25 мм і завдовжки близько 40 мм. Інкубаційний період триває 70—80 діб.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Донедавна вважалось, що ареал горбатої черепахи Ґіббонса охоплює річки Паскагула й Перлинну та їх головні притоки у Міссісіпі та частково Луїзіані (США). Однак після ряду досліджень популяцію черепах з Перлинної було виділено в окремий вид Graptemys pearlensis[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ennen, Joshua R.; Lovich, Jeffrey E.; Kreiser, Brian R.; Selman, W.; Qualls, Carl P. (2010). "Genetic and Morphological Variation Between Populations of the Pascagoula Map Turtle (Graptemys gibbonsi) in the Pearl and Pascagoula Rivers with Description of a New Species". Chelonian Conservation and Biology 9 (1): 98–113.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Obst, F.J. 2003. Sumpfschildkröten. Draco 4 (13): 4-18
  • Kirkpatrick, David 1993. Map turtles of the United States Reptile & Amphibian magazine (November/December): 7-17