Горбач Феодосій Родіонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горбач Феодосій Родіонович
Народження 1912(1912)
в селі Ядути Борзнянського району Чернігівської області
Смерть 29 січня 1945(1945-01-29)
Бабімост, Ґміна Бабімост, Зельоноґурський повіт, Любуське воєводство, Республіка Польща
Поховання Республіка Польща
Країна Російська імперія - УНР - апатрид - СРСР
Рід військ піхота
Роки служби 1934—?, 19431945
Звання гвардії молодший сержант
Війни / битви Житомирсько-Бердичівська,
Проскурівсько-Чернівецька,
Львівсько-Сандомирська,
Вісло-Одерська операція
Нагороди Герой Радянського Союзу
CMNS: Горбач Феодосій Родіонович у Вікісховищі

Горба́ч Феодо́сій Родіо́нович (* 1912 — † 29 січня 1945) — гвардії молодший сержант, Герой Радянського Союзу (31.05.1945), командир відділення мотострілецького батальйону 19-ї гвардійської механізованої бригади 8-го гвардійського механізованого корпусу 1-ї гвардійської танкової армії 1-го Білоруського фронту.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1912 році в селі Ядути Борзнянського району Чернігівської області в сім'ї селянина. Українець. Освіта — «нижча» (4 класи). Був учнем кравця. У 1932 році вступив у колгосп. В 1934 році призваний на службу в прикордонні війська. Після демобілізації знову працював у колгоспі.

Де був і чим займався Феодосій Горбач в період німецької окупації Чернігівщини достеменно невідомо. У 1943 році польовим військкоматом Горбач був вдруге призваний в Червону Армію та призначений в 19-ту гвардійську механізовану бригаду 8-го гвардійського механізованого корпусу.

Брав участь у боях на Правобережній Україні. У березні 1944 року під час взяття Коломиї (Проскурівсько-Чернівецька наступальна операція) Горбач був поранений і до літа лікувався в госпіталі. Після повернення в стрій був знову важко поранений у боях на Сандомирському плацдармі.

29 січня 1945 року Феодосій Родіонович Горбач повторив подвиг Олександра Матросова — своїм тілом закрив амбразуру ворожого ДЗОТу під час наступального бою на підступах до селища Нойдорф на північний схід від міста Бомст (зараз — Бабімост, Польща[1].

«Раптово по піхотинцях, що наступали, ударив ворожий крупнокаліберний кулемет. Бійці залягли. Командир відділення Горбач, озирнувшись, побачив дзот — з-під горба між деревами виривалися вогняні сполохи. Використовуючи складки місцевості, він швидко поповз до дзоту. Дві гранати, кинуті ним в амбразуру, лише на якусь мить перервали кулеметний вогонь. До того ж під час кидка другої гранати самого Горбача важко поранила кулеметна черга. І тоді відважний воїн своїм тілом закрив амбразуру дзоту... Ворожий кулемет захлинувся і замовк. Батальйон, натхнений подвигом однополчанина, кинувся вперед і успішно виконав бойове завдання» [2]

Похований Ф. Р. Горбач в Польщі на березі річки Варти.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистськими загарбниками і проявлені при цьому винятковий героїзм і самопожертву» гвардії молодшому сержантові Горбачу Феодосію Родіоновичу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Наказом Міністра оборони СРСР від 29 червня 1966 року Ф. Р. Горбач навічно зарахований до списків особового складу 1-го мотострілецького батальйону 19-ї гвардійської механізованої Лодзинської ордена Леніна, Червонопрапорної, орденів Суворова і Богдана Хмельницького бригади [3].

У рідному селі Ядути споруджено бронзове погруддя вояка, школа і вулиця носять ім'я Героя Радянського Союзу Феодосія Горбача [2].

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М.: Воениздат, 1988. — Т. 1. — 863 с. — ISBN 5-203-00536-2
  • Люки открыли в Берлине. Боевой путь 1-й гвардейской танковой армии. Бабаджанян А. Х., Попель Н. К., Шалин М. А., Кравченко И. М. — М.: Воениздат, 1973.

Примітки[ред. | ред. код]