Горличка-інка бразильська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горличка-інка бразильська
Бразильська горличка-інка (Боніту, штат Мату-Гросу-ду-Сул, Бразилія)
Бразильська горличка-інка (Боніту, штат Мату-Гросу-ду-Сул, Бразилія)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Голубоподібні (Columbiformes)
Родина: Голубові (Columbidae)
Рід: Талпакоті (Columbina)
Вид: Горличка-інка бразильська
Columbina squammata
(Lesson, 1831)
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Columba squammata
Columbina squamata
Scardafella squamata
Scardafella squammata
Посилання
Вікісховище: Columbina squammata
Віківиди: Columbina squammata
EOL: 1049736
ITIS: 177161
МСОП: 22690768
NCBI: 115699

Горличка-інка бразильська[2] (Columbina squammata) — вид голубоподібних птахів родини голубових (Columbidae). Мешкає в Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Бразильська горличка-інка (Кагуа, штат Арагуа, Венесуела)
Бразильські горлички-інки (Пуерто-Карреньйо, Вічада, Колумбія)

Довжина птаха становить 18-22 см, вага 48-60 г. Верхня частина тіла сірувато-коричнева, обличчя і груди рожевувато-сірі, горло біле. Пера на тілі мають темні краї, що формсують лускоподібний візерунок, який відсутній лише на горлі і на нижніх покривних перах хвоста. Кінчики покривних пер білі, формують на крилах помітну білу пляму. Хвіст темний, довгий і східчастий, кінчики стернових пер білі, особливо помітні в польоті. Очі темні, дзьоб сірий, лапи рожеві. Виду не притаманний статевий диморфізм. У представників підвиду C. s. ridgwayi кінчики пер на тілі більш чорні, через що лускоподібний візерунок більш виражений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Бразильські горлички-інки мешкають в Колумбії, Венесуелі, Бразилії, Болівії, [|Парагвай[Парагваї]], Аргентині і на Тринідаді і Тобаго. Вони живуть на луках, в саванах, місцями порослих деревами і чагарниками, на узліссях тропічних лісів, на плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються парами або невеликими зграйками, на висоті до 1200 м над рівнем моря. Уникають густих вологих тропічних лісів.

Бразильські горлички-інки ведуть переважно наземний спосіб життя. Більшу частину часу вони проводять на землі, де шукають насіння і дрібних безхребетних, зокрема равликів. Також птахи живляться деякими плодами, зокрема Trema micrantha. Початок сезону розмноження у бразильських горличок-інків різниться в залежності від регіону. В колумбії гніздування відбувається з березня по серпень, у Венесуелі з вересня по жовтень, в Бразилії протягом всього року, переважно з вересня по листопад. Гніздо чашоподібне, розміщується низько в чагарниках, на висоті 1-2 м над землею, іноді на землі. В кладці 2 білих яйця. Інкубаційний період триває 13-14 днів. Пташенята покидають гніздо через 12-15 днів після вилуплення. За сезон може вилупитися два виводки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Columbina squammata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 22 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pigeons. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 22 листопада 2022. 

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gerhard Rösler: Die Wildtauben der Erde – Freileben, Haltung und Zucht. Verlag M. & H. Schaper, Alfeld-Hannover 1996
  • David Gibbs, Eustace Barnes, John Cox: Pigeons and Doves – A Guide to the Pigeons and Doves of the World. Pica Press, Sussex 2001