Горобчук Анатолій Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анатолій Петрович Горобчук
Народився 9 березня 1970(1970-03-09) (54 роки)
Бердичів, Житомирська область, Українська РСР, СРСР
Національність українець
Діяльність історик
Alma mater ВНТУ

Анатолій Петрович Горобчук — краєзнавець[1], член Національної спілки краєзнавців України; автор інтернет-проєкту «Пам'ятки і пам'ятні місця історії та культури Бердичівщини»; співавтор проєкту «Бердичів із висоти»; автор вебсайту «Мій Бердичів» та «Маркуші».

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Анатолій Горобчук народився 9 березня 1970 року в місті Бердичеві в робітничій родині. Батьки родом із села Бердичівського району, переїхавши у місто, все життя пропрацювали на шкірзаводі. Брат Анатолія — Володимир Горобчук працює на ПрАТ «Фірма “Беверс”» машинобудівником. Анатолій навчався у загальноосвітній школі № 1, захоплювався радіотехнікою, що пізніше переросло у професійну діяльність. Він закінчив Вінницький політехнічний інститут (на сьогодні — Вінницький національний технічний університет) за спеціальністю «Радіотехніка» і декілька років працював інженером на машинобудівному заводі «Комсомолець» (згодом — ВАТ «Беверс», ПрАТ «Фірма „Беверс“»).

У 1995-му перейшов на роботу до районного вузла електрозв'язку «Бердичіврайтелеком». Через рік став заступником директора. З того часу відбулося чимало реорганізаційних процесів і, відповідно, змін у назві. Нині Анатолій Горобчук є начальником станційно-лінійної дільниці № 1 — одного зі структурних підрозділів Житомирської філії ПАТ «Укртелеком»[недоступне посилання з липня 2019], що обслуговує телекомунікаційні мережі міста та району.

З 2018 року працює в редакції міськрайонної газети «Земля Бердичівська».

Сім'я[ред. | ред. код]

Дружина Алла, яка працює медичною сестрою, і два сини: Ярослав — студент, та Олег — закінчив Вінницький національний технічний університет.

Захоплення[ред. | ред. код]

Радіотехніка залишилась улюбленим заняттям Анатолія: дотепер він із задоволенням паяє, свердлить, складає, регулює і настроює, мудруючи над апаратурою.

На початку 2000-х років Анатолій Горобчук захопився краєзнавством. На початку краєзнавчої дослідницької діяльності було фото.

Скоріше все відбувалося паралельно: захоплення художньою фотографією та історичне дослідництво. У 2003-му я познайомився з краєзнавцем Василем Котовим, який займався вивченням історії Бердичівщини. У 2008-му засновували фотоклуб «БердичевЪ», ініціатором його створення і першим керівником став Валерій Мельников, член Національної спілки фотохудожників України, у витоків фотоклубу стояв і Василь Котов. Якось, збираючи історичні матеріали, наштовхнувся на його краєзнавчу добірку й зацікавився. Познайомилися, почали працювати спільно, і до цього часу діємо разом. Я більше займаюся публікаціями, а Василь Васильович — програмним забезпеченням, розробкою і супроводом сайту «Мій Бердичів» і не лише…

— розповідає Анатолій Петрович.

Нагороди[ред. | ред. код]

2016 рік — нагороджений першою премією Житомирської обласної ради за видання книг краєзнавчого напрямку.

Видання[ред. | ред. код]

Праці[ред. | ред. код]

  • «Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення (історико-краєзнавчий нарис)». — Житомир, ПП «Рута», 2012. — 232 с., іл.
  • «Еврейские святыни Бердичева. Экскурс в прошлое, рассказ о настоящем». На рос.мов. — Житомир, ПП «Рута», 2013. — 120 с. ил.
  • «Бердичів. Історія міста від заснування до сьогодення. Фотоподорож з минулого у сучасність. Видання друге, уточнене та розширене (історико-краєзнавчий нарис)». — Житомир, ПП «Рута», 2016. — 320 с., іл.
  • «Мій Бердичів в історичних нарисах. Вип.1» — Бердичів, ФОП Мельник М. В., 2018 — 75 с. іл.

Електронні джерела[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Анатолій Горобчук – Краєзнавець із великої літери. berdpo.info. Архів оригіналу за 15 квітня 2018. Процитовано 10 квітня 2018 року.
  2. "Єврейські святині Бердичева" презентував бердичівській краєзнавець Анатолій Горобчук. 1.zt.ua. Архів оригіналу за 11 квітня 2018. Процитовано 10 квітня 2018 року.
  3. Краєзнавець Анатолій Горобчук презентує книгу про Бердичів. berdychiv.info. Архів оригіналу за 11 квітня 2018. Процитовано 10 квітня 2018 року.
  4. Анатолій Горобчук презентував нову книгу «Мій Бердичів в історичних нарисах». berdpo.info. Архів оригіналу за 11 квітня 2018. Процитовано 10 квітня 2018 року.