Горох Олександр Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горох Олександр Вікторович
 Старший сержант
Загальна інформація
Народження 1985(1985)
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олекса́ндр Ві́кторович Горо́х — старший сержант Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Біографія[ред. | ред. код]

Брав участь у миротворчій місії ООН у Косово. Військовик механізованої роти 51-ї окремої механізованої бригади.

На початку липня зазнав важкого поранення у праву ногу в боях на підступах до Луганська — біля міста Олександрівськ. Пізно уночі розвідувальна група зі складу механізованої бригади в лісосмузі потрапила у засідку, в затятому бою були вбиті і поранені українські військові, по допомогу постраждалим вирушили на двох БМП-2 солдати під командуванням сержанта Гороха. Напад вдалося відбити, і, хоча він сам був поранений, далі вів вогонь і керував підлеглими, від'їхавши на безпечну відстань, знепритомнів. Було врятовано життя восьми військовиків.

19 липня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Звістку про своє нагородження зустрів на лікарняному ліжку у харківському Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону. З дружиною Ольгою виховують сина. Вважає, що життя йому врятував малюнок сина Сашка, який він завжди носив у шоломі.

Джерела[ред. | ред. код]