Шкала Баллінґа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Градус Баллінґа)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шкала Баллінґа — призначена для вимірювання вмісту цукру в пивоварному суслі. Виражається в так званих «градусах Баллінґа» (°Blg).

Назва отримана за іменем чеського хіміка Карела Наполеона Баллінґа, що вивчав процеси бродіння і створив власний пристрій (цукрометр) для вимірювання концентрації цукру у розчині.

Характеристика[ред. | ред. код]

Один градус Баллінга відповідає 1 граму цукрові на 100 грамів розчину при температурі 17.5 °C.[1] При розрахунках використовується формула:

де G — питома вага цукрового розчину

Історія[ред. | ред. код]

У 1843 році богемський хімік Карел Баллінґ розробляє ареометр для вимірювання концентрації розчину сахарози і запропоновує метод розрахунку співвідношення між питомою вагою сахарози та відсотковим екстрактом сусла.[2] Протягом 19 століття в пивоварінні спосіб Баллінґа набув популярності і став загальноприйнятим у використанні пивоварами для визначення алкоголю за первісною щільністю сусла шляхом прямого вимірювання ваги цукру в пивному розчині.

У теперішньому часі поодиноко використовується, і насамперед лише у виноробстві, а в пивоварінні замінений вдосконаленими способами за шкалою Брікса та Плато.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]