Громадянин Топінамбур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянин Топінамбур
фотографія
Основна інформація
Жанр фанк, рок-музика, реґі, фольк-рок, диско
Роки з 2000
Країна  Україна
Місто Дніпро
Мова українська, російська,
Склад Андрій Удовиченко,
Роман Забуга,
Микола Зізенко,
Максим Грусевич,
Артем Кущ,
Яків Цвєтінський,
Данило Вінаріков
Колишні
учасники
Сергій Добровольський,
Максим "БОББІ" Сидоренко,
Кирило Харченко,
Андрій Наконечний,
Євген Солодовніков,
Сергій Причисленко,
Сергій Кондратьєв,
Олександр Богачев,
Антон Зайцев,
Артем Кудла,
Владислав Подлюк

Громадянин Топінамбур у Вікісховищі

Громадянин Топінамбур (до 2022 — Гражданин Топинамбур) — український гурт, створений у 2000 р. У 2022 році гурт змінив назву з російської на українську і записав перший україномовний альбом.

Стиль[ред. | ред. код]

Свій стиль музиканти характеризують як «Театр жорсткої естради». Шанувальники їхньої творчості — як суміш жанрів ska та rock. Ліричний герой гурту — середній мешканець пострадянського простору. Це інтелігентний робітник металургійного заводу із тугою за прекрасним (картами, жінками, циганами та ведмедями) та кволий студент, який щовечора борониться від хуліганів дошкою для шахів. Це співробітниця НДІ з хронічною мігренню та бурхливою молодістю. ТОПИНАМБУРи оспівують мрії та сподівання схожих персонажів у суворій й безкомпромісній формі. Атмосфера театралізованого безладу кочує від концерту до концерту.

Гурт багато гастролює, його композиції лунають у радіо- та телеефірах. Колектив є частим гістем масштабних фестивалів, серед яких The Best City.Ua, Brest Bire Festival International, Goblin-Show, ВЙО Кобеляки, Рейвах, Мото ВЕСНА,НАШатырь, ДніпРок, Стопудівка,ГогольFest, Atlas Weekend, Схід-Рок та багатьох інших.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше з творчістю «топінамбурів» громадськість познайомилася в грудні 2000 року в дніпропетровському рок-клубі «Бомба». У 2007 році гурт «Гражданин Топинамбур» виступив в дуеті з Катею Лель в телепередачі «Голубой огонек» на телеканале НТВ[1]. Навесні 2009 року побачив світ дебютний альбом колективу під назвою «Друг Семьи». За місяць він з'явився в мережі, доступний офіційно для вільного скачування.

2 жовтня 2009 року відбулася презентація дебютного кліпу[2] на пісню «Вкл-Выкл», в якому знялися Світлана Вольнова[3] та учасники Comedy Club Ukraine — Дядя Жора і Лось Стахов, а також Гала Кудріна і гурт Антитіла. У листопаді 2009 року група взяла участь в соціально-культурному проекті МИР, ініціаторами якого виступили музиканти Олег Карамазов і Юрій Шевчук і міжнародна громадська організація «День Крещения Руси».

Склад колективу брав участь у багатьох конкурсах, в їх числі був проект «Свіжа кров» на телеканалі М1[4]. Як підбиття підсумків конкурсу, вони дали інтерв'ю в програмі «Guten Morgen» з Кузьмою і Ольгою Горбачовою[5].

У березні 2011 року був знятий кліп на пісню «Загоревший зад», режисером якого виступив Олексій Тараненко, «Million Pixels Studio»[6]. 6 червня кліп потрапив в ротацію на музичний канал М2[7].

У жовтні 2011 року в світ вийшов другий альбом гурту під назвою «Давай Останемся Друзьями», запис зроблено на студії «Diggidon Sound Lines». Так само, як і «Друг Семьи», музиканти виклали його в інтернет для вільного завантаження. Презентація цього альбому відбулася 11 листопада 2011 року у Києві.

З 29 червня по 1 липня 2012 року взяли участь у фестивалі «The Best City.UA», або «Краще Місто», який проходив у Дніпропетровську, виступаючи з концертною програмою та ранковою зарядкою.

У вересні 2013 року вийшов третій альбом колективу «Рука Плохого Человека»[8]

27 Січня, 2016 року Дніпропетровці виклали в інтернет свій четвертий студійний альбом, що складається із 11 «актуальних і злободенних» пісень.

За словами учасників гурту, титульна композиція альбому — найновіша у серії соціальних експериментів команди.

Як розповіли MusicInUA [Архівовано 3 липня 2017 у Wayback Machine.] «топінамбури», лонгплей дозрівав два з половиною роки. Його творці зізнаються: аби зробити альбом довершенішим, змушені були неодноразово порушувати терміни його випуску, які самі собі встановлювали.

Музиканти також відзначають, що на новій платівці вони намагалися передати «ефект живого звучання». Власне, аби відтворити енергетику концертів, більшість пісень були зафіксовані однієї сесією, наживо, без метронома.

Нещодавні зміни у складі колективу також знайшли відображення в альбомі.

Послухати лонгплей «Улыбаясь По Дороге В Банк» можна на Саундклауді гурту [Архівовано 11 квітня 2016 у Wayback Machine.]

17 Червня, 2016 «Гражданин Топинамбур» поділилися зі своїми шанувальниками новим доробком — синглом «Пицца и Лимонад».

«Брати і сестри! З недавніх пір на наших запаморочливих концертах ми почали проводити служіння, оспівуючи піцу і лимонад, аби вигнати з вас демонів і очистити від скверни. А ось для тих, хто не може відвідувати наші виступи, ми записали всі обряди і молитви в аудіоформаті», — йдеться у спільноті гурту в ВКонтакте [Архівовано 2 березня 2015 у Wayback Machine.]. За словами музикантів, тепер кожен може «зрадіти і зцілитися».

«Потрібно всього лише роздягнутися і повторювати ці слова — піца і лимонад», — жартують «топінамбури». Прослухати композицію «Пицца и Лимонад» можна на офіційному Саундклауді гурту: [Архівовано 11 квітня 2016 у Wayback Machine.]

17 Грудня, 2016 колектив оприлюднив абсолютно нову композицію. Реліз синглу «Нигде» відбувся у п'ятницю, 16 грудня.

Андрій Удовиченко, барабанщик гурту Гражданин Топинамбур: «На сьогоднішній день особисто для мене ця пісня — вінець поетичної творчості нашого вокаліста Романа Забуги. У ній дуже багато автора, він ставить питання самому собі, він у цій пісні дуже відвертий… Якщо висловитися пафосними словами, то це — дуже екзистенціальна пісня». Учасники рок-колективу розповіли, що їм завжди хотілося бути «різноплановими артистами». При цьому вони наголошують: веселі «топінамбури» нікуди не дінуться.

Роман Забуга, фронтмен гурту: «Дуже дивно, коли артист протягом усієї своєї творчої діяльності співає лише веселі пісні. У такому випадку потрібно всерйоз задуматися над його психічним станом. Або навпаки — коли артист увесь час співає про те, як він кохає яку-небудь жінку, чи про якийсь образ типу „я — тебе, ти — мене“, і це продовжується від альбому до альбому… Ми ж намагаємося передусім відображувати різні грані самих себе. Ми не змінилися, ми не зарікаємося від якоїсь безшабашності, просто пісня „Нигде“ — це відображення певної ділянки життя одного окремого чоловічка. Я упевнений, що багато хто зможе цю пісню спроектувати на себе — вона буде людям близькою».

Зведенням та мастерингом треку займався бас-гітарист команди Максо Грусевич.


29 Квітня, 2017 року ГражданинТопинамбур презентував новий сингл. Пісня «Коньяковский» увійде до п'ятого студійного альбому формації, реліз якого був запланований на кінець 2017 року, але вийшов в 2019.

«Ми великі фантазери, і нам видалося, що останнім часом нас оточують суцільні антигерої. Саме тому ми й вигадали супергероя Коньяковського», — розповів фронтмен гурту Роман Забуга в ефірі українського чарту #Селекція на Джем ФМ. За словами Романа, прототипом нового «супергероя» став саксофоніст гурту Данило Вінаріков.

«Пісня, як нам здається, вийшла гарною, доброю, а головне — бадьорою», — додав музикант. Запис синглу відбувався на студії «ТопинамбурСамиздат», а зведенням та мастерингом твору займався Максо Грусевич.

Зауважимо, що вже зовсім скоро колектив розпочне роботу над кліпом на цю композицію. Для цього дніпряни вирушать на Закарпаття, де й відбуватимуться зйомки виднограю.

Реліз альбому «Останній Френд» відбувся на багатьох платформах. Абсолютно новий формат та нове звучання для «Гражданин Топинамбур». Це експеримент з новими для музикантів стилями і звуками: кантрі, хард кор, рок-н-ролл та психоделік-блюз.

«Останній френд» — шостий лонгплей та перший україномовний альбом у дискографії дніпровської команди «Гражданин Топинамбур».

Все, що хоче сказати та не наважиться, все, що хоче робити та не робить. На все це має право  людина на сцені. Звісно, “останній друг” — це не мікрофон і не стійка з-під нього. Це ти сам. Твоє “Я”, з яким ти безперервно у діалозі, у постійних спробах не загубити себе у світі складному жорстокому і несправедливому».

До альбому ввійшло 11 композицій, над якими музиканти працювали протягом останніх двох років. Над обкладинкою до альбому «Останній френд» працювали фотограф Станіслав Іващенко та дизайнер Надія Басіч.

Роман Забуга, фронтмен гурту:

«На фото, з мікрофоном в центрі ми бачимо пошарпану, як наше життя, сцену та лаштунки. Все це є частиною світу людини, яка зараховує себе до “професії”. Автор ніби натякає, що “останній френд”, який у нього залишився — це мікрофон, але веде глядача, почасти, хибною дорогою.

Пісні з альбому — це рефлексії на дві основоположні теми: соціум навколо нас та взаємостосунки жінок та чоловіків. Стосунки вже не завжди із знаком “плюс”,  стосунки тривалі, з пробігом. Останнє місце, де ліричний герой може заховатися від жінок та істерії  суспільства — це сцена — ілюзорний світ артиста. Напевно, останнє місце, де можна бути собою. І чарівний світ, що зафіксований на знімку ніколи не зрадить, не виставить рахунок, не виноситиме мозок.

ПИТАННЯ:Для людей, які тільки довідалися, що є такий цікавий гурт, що порадите послухати?

Роман Забуга, фронтмен гурту: -Щоб отримати повну виставу, раджу щось із раннього, а потім – хоча б по одніц піснв з кожного альбому. І останній, тому що в ньому найсвіжіше, найактуальніше. Так вийшло, що донедавна візитівкою нашого гурту були одні пісні, а зараз – абсолютно інші. Коли ми тільки починали, як я жартую, у дитинстві, наш репертуар був україномовним. Ми навіть зайняли свого часу якесь призове місце на фестивалі "Червона Рута". Але потім, так сталося, багато в чому, напевно, тому що наше рідне місто Дніпро донедавна було російськомовнішим, ми співали пісні російською. А тепер, тому що намагаємося відбивати дійсність, яка нас оточує, повернулися,до того що називається витоками. Ми своєрідний показник ніжної українізації.

Про пісню "Тромбон і Труба":

"Цю пісню ми придумали і грали на своїх концертах ще у безтурботні часи, до повномасштабної війни. Це класична "топінамбурівська" композиція з яскравими потужними духовими інструментами, з запальними танцювальними латиноамериканьскими ритмами, під які одразу хочеться танцювати. За останній час це, здається, перша наша така робота. І хоч мені здавалося, що подібна творчість зараз не на часі, наші прихильники просили нас саме про таку музику від "Топінамбурів". Ми пішли назустріч їм і дали можливість нашим давнішнім слухачам згадати, чому вони звернули увагу на провінційний, але професійний рок-балаган із незрозумілою назвою. Пісня про те, що людина може бути щасливою, просто коли у неї є звичайний тромбон та труба. Зараз наші концерти залежать від багатьох факторів, тому анонсувати я їх не буду. Головний концерт, я думаю, відбудеться після перемоги. А ось нові пісні, маю надію, будуть продовжувати з'являтися. Бо кожну можливість я використовую саме на запис нового матеріалу", — розповів вокаліст гурту "Громадянин Топінамбур" Роман Забуга в ефірі шоу "Селекція" на Радіо Промінь.

Повномасштабна війна з Росією змінила все: хлопці українізували назву й записали несподівано серйозну пісню "Життя наше славне", присвячену героїчному минулому і сьогоденню України.

Про інші зміни в своєму житті, а також про майбутнє гурту і місце в ньому російськомовного пісенного "багажу" фронтмен "Громадянина Топінамбура" Роман Забуга розповів Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь.

"Ми всі змінилися. Я і сферу зайнятості свою змінив. Я працюю у Національній Гвардії України, хоча ніколи не мав ніякого зв’язку з армією"

Слухати https://soundcloud.com/promin-podcasts/wnm-77?utm_source=clipboard&utm_campaign=wtshare&utm_medium=widget&utm_content=https%253A%252F%252Fsoundcloud.com%252Fpromin-podcasts%252Fwnm-77

Склад[ред. | ред. код]

Теперішні учасники[ред. | ред. код]

  • Андрій Удовиченко — ударні
  • Роман Забуга — вокал
  • Микола Зізенко — гітара
  • Максим Грусевич — бас-гітара
  • Артем Кущ — тромбон
  • Антон Морозов — труба
  • Данило Вінаріков — саксофон

Колишні учасники[ред. | ред. код]

  • Сергій Добровольський — бек-вокал
  • Максим "БОББІ" Сидоренко — труба
  • Кирило Харченко — бас-гітара
  • Андрій Наконечний — гітара
  • Євген Солодовніков — акордеон
  • Сергій Причисленко — акордеон
  • Сергій Кондратьєв — тромбон
  • Олександр Богачев — бас-гітара
  • Антон Зайцев — гітара
  • Артем Кудла — гітара
  • Владислав Подлюк — труба
  • Яків Цвєтінський — труба

Альбоми[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

  • 2012  — Знакомьтесь
  • 2013  — Чикуита
  • 2014  — Ракета
  • 2015  — Джига
  • 2016  — Нигде
  • 2019  — Пісня про дівчат
  • 2020  — Гірші за тебе
  • 2020  — Все умрут, а я останусь!

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Статья о группе на сайте booking.kiev.ua. Архів оригіналу за 3 травня 2017. Процитовано 2 травня 2017.
  2. Рецензия на презентацию дебютного клипа группы «ГражданинЪ Топинамбур», Сайт АРТ Вертеп. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 2 травня 2017.
  3. Светлана Вольнова о съемках клипа на сайте http://tochka.net/. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 2 травня 2017.
  4. Гражданин топинамбур в проекте Свіжа кров на М1. Архів оригіналу за 11 червня 2010. Процитовано 2 травня 2017.
  5. Гражданин Топинамбур в программе Гутен Морген на М1 с Кузьмой и Ольгой Горбачевой
  6. О съемках клипа «Загоревший зад» из официального сайта группы. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 2 травня 2017.
  7. «Загоревший зад» — на голубых экранах страны!. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 2 травня 2017.
  8. Галина Музлова (Kroogi.com) (07.10.2013 10:58). Топинамбуры идут в наступление. Kroogi форум. Архів оригіналу за 10 листопада 2014. Процитовано 2 травня 2017.