Гранти Президента України молодим діячам для створення і реалізації творчих проєктів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гранти Президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії для створення і реалізації творчих проєктів — фінансова підтримка державою молодих митців України для створення і реалізації ними соціально значущих, масштабних творчих проєктів. Загальний розмір коштів на виплату грантів щороку має встановлюватися в сумі 1 млн гривень.

Історія[ред. | ред. код]

Гранти встановлені з 1999 р. у кількості трьох (по кожному напряму в галузях театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії) згідно з Указом Президента України «Про затвердження Положення про порядок надання грантів Президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії для створення і реалізації творчих проєктів» від 6 лютого 1999 р. № 127/99 на виконання Указу Президента України «Про державну підтримку культури і мистецтва в Україні» від 20 жовтня 1998 р. № 1152/98 :

Заснувати по три щорічні гранти Президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії, а також молодим письменникам і майстрам народного мистецтва для створення і реалізації творчих проєктів

Призначення[ред. | ред. код]

Грант може одержати молодий діяч у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії віком до 35 років. Для участі в конкурсі на одержання гранту претендент подає до 15 лютого до Міністерства культури і мистецтв України:

  • заявку, що включає опис творчого проєкту із зазначенням його мети, способу здійснення й очікуваних наслідків, прогноз подальшого використання;
  • інформаційну довідку про головних виконавців проєкту та кошторис[1];
  • гарантійний лист підприємства (установи, організації, закладу), яке зобов'язується забезпечити реалізацію творчого проєкту.

Розгляд та експертизу заявок, конкурсний відбір і висунення претендентів на отримання гранту здійснюють не пізніше 1 березня експертні комісії Міністерства культури і мистецтв України за напрямами у галузях театрального, музичного, образотворчого мистецтва та кінематографії. Міністерство ж подає на розгляд Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо надання та розмірів грантів. Президент України за поданням останнього призначає гранти і встановлює їхні розміри.

Одержувачі[ред. | ред. код]

Рік 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Кількість, осіб 12 н/п[2] н/п[2] 1 8 11 10 9 16 15

Фінансування[ред. | ред. код]

Фінансування витрат, пов'язаних з виплатою грантів, здійснюється за рахунок Державного бюджету Міністерством культури і мистецтв України.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Складений за формою, встановленою Міністерством культури і мистецтв України
  2. а б Не призначалися