Гребенников Борис Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гребенников Борис Іванович
Народження 7 листопада 1924(1924-11-07)
Оренбург, РСФРР, СРСР
Смерть 8 березня 1944(1944-03-08) (19 років)
Но́вий Буг, Миколаївська область, Українська РСР, СРСР
Національність росіянин
Країна СРСР СРСР
Рід військ бронетанкові війська
Роки служби 19421944
Звання молодший лейтенант
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоної Зірки

Борис Іванович Гребенников (19241944) — молодший лейтенант Робітничо-селянської Червоної армії, учасник німецько-радянської війни, Герой Радянського Союзу (1944).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 7 листопада 1924 року в станиці Краснохолмської Оренбурзької губернії (нині — Дзержинський район Оренбурга) у сім'ї службовця. Закінчив вісім класів школи в місті Кувандик, навчався в Оренбурзькому автодорожньому технікумі. Із початком війни повернувся в Кувандик, працював на заводі «Червоний штампувальник». У серпні 1942 року Гребенников був призваний на службу в Робітничо-селянську Червону Армію. У 1943 році він закінчив Камишинське танкове училище. Із вересня того ж року — на фронтах Німецько-радянської війни. Брав участь у боях на Південному та 3-му Українському фронтах, командував танком 1-го танкового батальйону 36-ї гвардійської танкової бригади 4-го гвардійського механізованого корпусу 3-го Українського фронту. Відзначився під час визволення Миколаївської області[1].

8 березня 1944 року під час визволення селища Новий Буг танк Гребенникова першим у своєму підрозділі увірвався на залізничну станцію, а потім і безпосередньо в саме селище. Маневруючи, він знищив танк і самохідну артилерійську гармату, близько 150 солдатів і офіцерів противника, перерізав шлях відходу великої автоколони. У тому бою Гребенников загинув. Похований у Новому Бузі[1].

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за «зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і виявлені при цьому відвагу і геройство» гвардії молодший лейтенант Борис Гребенников посмертно був удостоєний високого звання Героя Радянського Союзу. Також був нагороджений орденами Леніна і Червоної Зірки[1].

Пам'ять[ред. | ред. код]

На честь Гребенникова названі вулиці в Новому Бузі, Кувандик, Краснохолм. Його погруддя встановлено в Новому Бузі та Кувандику[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Гребенников Борис Іванович. // Сайт «Герои страны» (рос.).

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М. : Воениздат, 1987. — Т. 1. — 911 с. с. — 100 000 прим. — ISBN отс., Рег. № в РКП 87-95382.
  • Оренбуржців в боях за Батьківщину. — Челябінськ: Південно-Уральське вид., 1978.
  • Россовскій В. П. Золоті Зірки Оренбуржья. — 1989.