Гречко Софія Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софія Гречко
Софія Олексіївна Гречко
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Місце проживання Київ, Україна
Народження 21 червня 2005(2005-06-21) (18 років)
Харків, Україна
Спорт
Країна Україна Україна
Вид спорту підводне швидкісне плавання
Спортивне звання Шаблон:Заслужений Майстер спорту України
Тренери Євгеній Яковлев, Андрій Яковлев
Участь і здобутки

Софі́я Олексі́ївна Гре́чко (21 червня 2005) — українська плавчиня, заслужений майстер спорту, чемпіонка та призерка Всесвітніх ігор та триразова чемпіонка світу з підводного швидкісного плавання.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в Харкові.

Плаванням почала займатися в семирічному віці, підводному швидкісному плаванню у моноласті навчалась у тренера Тетяни Красногор. У десятирічному віці разом із батьками переїхала до Києва, де продовжила тренування в дитячо-юнацькій спортивній школі «Аквалідер» у тренерів Євгенія та Андрія Яковлевих.

Вивчає право у фаховому коледжі «Універсум» Київського університету імені Бориса Грінченка.

Спортивні досягнення[ред. | ред. код]

На чемпіонаті світу з плавання в ластах 2021 року в Томську (Росія) виборола дві срібні медалі в естафетній команді 4×100 та 4×200 м та фінішувала третьою на 400-метрівці.

На Всесвітніх іграх 2022 року у Бірмінгемі (США) виборола золото на дистанції 200 м у моноласті (1 хв. 29,57 сек.) та срібло на дистанції 400 м у моноласті.

На чемпіонаті світу з плавання в ластах 2022 року у Калі (Колумбія) тричі підіймалась на вищу сходинку п'єдесталу на дистанціях 400 м та 800 м, а також в естафетній команді 4×200 м та фінішувала другою на 200-метрівці.

Державні нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За заслуги» III ст. (23 серпня 2022) — за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, відстоювання національних інтересів нашої держави, сумлінне виконання професійного обов'язку.[1]

Посилання[ред. | ред. код]


  1. Указ Президента України від 23 серпня 2022 року № 593/2022 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Незалежності України»