Грибні комарі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грибні комарі
Boletina trivittata
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Підряд: Довговусі (Nematocera)
Інфраряд: Bibionomorpha
Надродина: Sciaroidea
Родина: Грибні комарі (Mycetophilidae)
Newman, 1834
Підродини

Manotinae
Mycetophilinae
Sciophilinae

Посилання
Вікісховище: Mycetophilidae
Віківиди: Mycetophilidae
EOL: 427
ITIS: 121636
NCBI: 29035
Fossilworks: 138453

Грибні комарі (Mycetophilidae) — родина двокрилих комах ряду довговусих (Nematocera). Включає понад 3000 видів у 150 родах.

Поширення[ред. | ред. код]

Родина космополітична і представлена у всіх зоогеографічних регіонах Землі. Типовим середовищем існування є ліси, але трапляються також на болотистих луках і пасовищах.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні комарі, що мають струнке і ніжне тіло з довгими тонкими ногами. У них є горбаті груди та довгі ниткоподібні вусики. Вусики складаються з 8-16 сегментів. Окрім складних очей, вони також мають і прості очі (оцелії). Личинки безногі, циліндричної форми, тонкі і подовжені, білуватого кольору, з темною головою.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Личинки живуть у плодових тілах грибів та в деревині або іншому органічному матеріалі, що гниє, часто також на мохах та печіночниках. Серед грибів найчастіше вражаються базидіоміцети з м'ясистим плодовим тілом (Agaricaceae, Amanitaceae, Boletaceae, Russulaceae), тоді як на аскоміцетах трапляються рідше.

Імаго мешкають у тому ж середовищі, що і личинки, і, як правило, вони знаходяться в підліску в тінистих і вологих середовищах, поблизу водних течій, в порожнинах дерев тощо.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Навесні та влітку грибні комарі утворюють густі рої з самців, які готові до спаровування. Спаровування відбувається поблизу місць відкладання яєць в польоті, або сидячи. Яйця відкладають або на гриби, або на землю. Личинки більшості видів живляться плодовими тілами грибів або їхнім міцелієм. Крім того, існують види, які живуть у посліді і харчуються гниючим рослинним матеріалом або дріжджами. Також кілька видів знайдено на мохах, а декілька видів частково хижі. Розвиток завершується приблизно через два тижні, при цьому заляльковування відбувається біля місця годування. Тривалість життя імаго становить від 10 до 20 днів. Зимують, зазвичай, в личинковій стадії, рідше в стадії імаго.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]