Григоряк Семен Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Іванович Григоряк
 Підполковник
Загальна інформація
Народження с. Чорногузи
Герцогство Буковина, Австро-Угорщина
Смерть 1965 р.
Чехословаччина
Громадянство Австро-Угорщина Австро-Угорщина
 УНР
Національність українець
Військова служба
Роки служби 19171921
Приналежність Австро-Угорщина Австро-Угорщина
 УНР
Вид ЗС  Армія УНР
Рід військ Українська Народна Республіка Сухопутні війська
Формування Українська Народна Республіка 1-й полк Січових Стрільців
Українська Народна Республіка 6-та Січова дивізія
Українська Народна Республіка Волинська повстанська група
Війни / битви Перша світова війна
Радянсько-українська війна

Семен Іванович Григоряк (с. Чорногузи, Вижницький повіт, Герцогство Буковина, Австро-Угорщина — 1965, Чехословаччина) — український військовий діяч, підполковник Армії Української Народної Республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Семен Іванович Григоряк народився в с. Чорногузи, яке на той час входило до Герцогства Буковина Австро-Угорщини. Під час Першої світової війни Семен Григоряк був підстаршиною у Австро-Угорській армії, звідки і потрапив до російського полону.

Після Жовтневого перевороту 1917 року військовик приїхав разом з іншими полоненими-українцями до Києва і вступив до лав Січових Стрільців. У лютому 1918 року взяв участь у обороні Києва від окупаційних більшовицьких військ. У 1918–1919 роках Семен Григоряк — командир сотні 1-го полку Січових стрільців Дієвої армії УНР. З 7 липня 1920 року — командир 46-го куреня 16-ї бригади 6-ї Січової дивізії Армії УНР, у складі якої у 1920 році брав участь у наступі на Київ, Замостівській обороні та Вінницькому наступі.

Учасник Другого Зимового походу у складі Волинської повстанської групи. Очолював 4-й курінь 2-ї збірної бригади Збірної Київської дивізії. Особливо відзначився у боях біля Дирошинки та Розважіва, де врятував від загибелі 2-гу повстанчу бригаду, перейнявши командування нею від хворого полковника Сушка[1]. Під час останнього бою сотник Григоряк потрапив у полон і під час переведення полонених з Малих Міньок до Базару зумів втекти і дістатися до Чехословаччини де і помер 1965 р.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Верига Василь. Листопадовий рейд 1921 року. — К.: «Стікс», 2011. — сс. 164, 211. ISBN 978-966-96849-8-1

Джерела інформації[ред. | ред. код]