Гродненська височина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гродненська височина
Сокільські пагорби, західна частина Гродненської височини, на околицях села Білогірці (Сокульський повіт, Підляське воєводство, Польща)

Гродненська височина (біл. Грозенскае ўзвышша, пол. Wzgórza Sokólskie) — височина на заході Гродненської області Білорусі, західна частина південно-західної гілки Білоруської гряди. Площа 1,4 тисяч км².

Межує з Волковиською височиною та Німанською низовиною. На заході відроги заходять на територію Польщі. Протяжність з півночі на південь 60 км, із заходу на схід 40 км. Максимальна висота 247 м над рівнем моря. Над Німаном піднята на 157 м. Виділяються окремі кінцево-моренні пасма — Коптевське, Могилянське, Кулевське, Дубровське та інші. Зустрічаються моренні рівнини (Індурська і Ратицька, висота 180 — 210 м) і плато. На сході височини проходить вузька долина прориву Німана. По берегах долини глибокі яри, один з яких — Колодязний Рів — геологічна пам'ятка природи республіканського значення.

Під ріллею близько 40 %, під лісом 9 % території. Ліси соснові зі значною домішкою дуба, клена, ясена, липи. У долині Німана на схилах великих ярів ростуть барбарис, глід, шипшина, в поймах річок — верба, береза, вільха.

Література[ред. | ред. код]

  • Туристская энциклопедия Беларуси. Мінськ. «Білоруська Енциклопедія», 2007.