Громадянська війна у Перу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянська війна у Перу
Зображення
Країна  Перу
Місце розташування Перу
Дата й час 22 червня 2002
Час/дата початку 17 травня 1980
Учасник(и) Сендеро Луміносо, Тупак Амару, Збройні сили Перу, Civil Guardd, Republican Guardd, Peruvian Investigative Policed і National Police of Perud
CMNS: Громадянська війна у Перу у Вікісховищі

Громадянська війна у Перу — збройний конфлікт у Перу, що почався в 1980 році і триває до теперішнього часу. Багато хто вважав, що протистояння фактично закінчилося до 2000 року, але у 2014 році почалися нові сутички між перуанською армією та партизанами. Протилежними силами є урядові війська і праві формування Сільські патрулі, з одного боку, і угруповання Комуністична партія Перу — Сендеро Луміносо і Революційний рух імені Тупака Амару, з іншого боку.[1][2]

За наближеними оцінками, внаслідок конфлікту загинуло близько 70 000 людей. Більшість загиблих — це пересічні громадяни, яких вбивали представники обох сторін, що робить цей конфлікт найкривавішим за всю історію Перу з часів колонізації країни європейцями. Це третій за тривалістю конфлікт у Латинській Америці. Першим вважається Громадянська війна у Колумбії, а другим — Громадянська війна у Гватемалі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конфликты и расколы / Перу / Политический Атлас Современности. www.hyno.ru. Архів оригіналу за 1 березня 2020. Процитовано 1 березня 2020.
  2. Хроники смутного времени. Гражданская война в Перу. radio_mohovaya9.tilda.ws. Архів оригіналу за 11 березня 2020. Процитовано 1 березня 2020.