Громадянська рада (2022)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Громадянська рада
Дата створення / заснування 2022
Логотип
Текст девізу «Остановить войну, победить страх и вернуть родину!»
Місце заснування Варшава
Офіційний сайт

Громадянська рада — політичне об'єднання, яке оголосило набір добровольців до лав національних підрозділів у складі ЗСУ, зокрема «Російського добровольчого корпусу» (РДК), і навіть регіональні та національні організації громадянського опору у Росії.

Історія[ред. | ред. код]

«Громадянська рада» заснована у Варшаві, 2 листопада 2022 року вони заявили про себе публічно[1]. За словами секретаря Ради, Анастасії Сергєєвої, був тривалий процес, коли утворилася група лідерів із різних регіонів Росії. Ставлячи за приклад полк Калиновського, було вирішено проводити набір коштів і росіян, бажаючих найефективніше боротися з путінським режимом, як у лави ЗСУ, і готуючи фахівців груп опору всередині Росії[2]. Анастасія Сергєєва назвала РДК єдиним підрозділом громадян Росії у ЗСУ, на відміну від легіону «Свобода Росії», який «дотепер оповитий флером таємниці», незважаючи на заяви про його існування[2]. Пішло кілька місяців на погодження регламенту рекрутування. Велику роль відіграв Іса Акаєв, який із 2014 року очолював батальйон «Крим»[3].

У листопаді 2023 року Громадянську раду визнали «небажаною» в Росії[4].

Склад[ред. | ред. код]

  • міжнародний секретар Анастасія Сергєєва
  • координатор центру цивільного спротиву Денис Соколов

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Варшаве учреждён Гражданский совет – вооружённая организация, нацеленная на свержение режима Путина. Aussiedlerbote. 5 листопада 2022. Архів оригіналу за 5 листопада 2022. Процитовано 5 листопада 2022. (рос.)
  2. а б Глеб Голод (5 листопада 2022). «Смыть кровь со своих рук». Холод. Архів оригіналу за 5 листопада 2022. Процитовано 5 листопада 2022. (рос.)
  3. «Право на оружие, как и свободу, нужно завоевать». Российские активисты собираются отправлять добровольцев из России в ВСУ. The Insider (рос.). Архів оригіналу за 10 листопада 2022. Процитовано 10 листопада 2022. (рос.)
  4. В реестр нежелательных организаций добавили работающий в Польше «Гражданский совет». ОВД-Інфо (рос.). 21 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]