Гросмейстер (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гросмейстер
рос. Гроссмейстер
Жанр спортивний фільм
мелодрама
Режисер Сергій Мікаелян
Сценарист Леонід Зорін
У головних
ролях
Андрій М'ягков
Віктор Корчной
Лариса Мальованна
Еммануїл Віторган
Михайло Козаков
Людмила Касаткіна
Анатолій Солоніцин
Юхим Копелян
Оператор Євген Мєзєнцев
Композитор Веніамін Баснер
Художник Борис Бурмістров
Кінокомпанія «Ленфільм»
Тривалість 87 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1972
IMDb ID 0382724

«Гросмейстер» (рос. «Гроссмейстер») — радянський кінофільм режисера Сергія Мікаеляна 1972 року за сценарієм Леоніда Зоріна.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм розкриває проблеми кар'єри та особистого життя відомого шахіста.

Починається фільм з шахової партії, яку транслюють глядачам, серед яких маленький Сергій Хлєбніков зі своїм батьком. Повертаючись, батько потрапляє під машину і хлопчик, залишившись з матір'ю, замикається на грі в шахи. Ставши юнаком, він не залишає своє захоплення, а також зустрічається з дівчиною Оленою. Між Оленою і Хлєбніковим виникають романтичні почуття, але переїзд Олени розлучає їх.

Зустрічаються вони вже дорослими — перекладач Олена Андріївна Донцова і шахіст Сергій Олександрович Хлєбніков. Пізніше вони одружуються, при цьому Олена хоче «переробити» Сергія. Але в кінці вона бачить всю геніальність свого чоловіка і чекає.

Кожному шахісту відома ця дилема: як краще грати — «творчо» або «на результат»? В одному з попередніх турнірів Хлєбніков, захопившись аналізом спокусливих продовжень, навіть прострочив час і програв. І ось фінальна сцена фільму: гросмейстер Хлєбніков грає претендентський матч зі шведським гросмейстером. Перед ним знову дилема: піти на спокусливе продовження з жертвою тури і красивими варіантами, не будучи повністю впевненим у перемозі, або просто відступити ферзем, нічого не жертвуючи? Хлєбніков думає, а часу на годиннику залишається дедалі менше…

Важливою особливістю картини є участь в ній справжніх гросмейстерів: Таля, Авербаха (також один з консультантів фільму), Тайманова. Велику за обсягом, характерну роль (тренера головного героя) яскраво зіграв Віктор Корчной. Прекрасне опрацювання шахових деталей зробило фільм подією шахового життя СРСР.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]